EALF: Pojačati pritisak i preduzeti mjere povodom stalnih kršenja ljudskih prava i slobode medija u Crnoj Gori

"Podržavamo današnju izjavu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je poručio da će Vlada Crne Gore podržati inicijativu Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE) za izmjenu Krivičnog zakonika Crne Gore, kako bi se napad na novinare propisao kao napad na službeno lice"

2661 pregleda 0 komentar(a)
EALF, Foto: EALF
EALF, Foto: EALF

Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF) najoštrije osuđuje učestale napade na novinare i druge medijske poslenike, saopšteno je danas iz EALF.

"Posljednji u nizu napada desio se juče u odnosu na Esada Kočana, novinara i urednika nedeljnika Monitor, a samo nekoliko dana ranije na Seada Sadikovića i Jelenu Jovanović, novinare Vijesti. Apelujemo na Upravu policije i nadležna tužilaštva da pojačaju pritisak i preduzmu mjere povodom stalnih kršenja ljudskih prava i slobode medija u Crnoj Gori, a potom i na sudove u pogledu kaznene politike koja se pokazala kao izrazito blaga i kao takva nedovoljno efikasna u smislu generalne prevencije", ističe se u saopštenju EALF.

Oni su dodali da posebno ističu da je od izuzetnog značaja da lideri političkih partija pošalju nedvosmislenu poruku da se ovakvi i slični slučajevi ugrožavanja sigurnosti medija ne smiju tolerisati.

"U tom smislu, podržavamo današnju izjavu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je poručio da će Vlada Crne Gore podržati inicijativu Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE) za izmjenu Krivičnog zakonika Crne Gore, kako bi se napad na novinare propisao kao napad na službeno lice. Podsjećamo da je Evropska komisija u svom posljednjem izvještaju ukazala da je Crna Gora postigla veoma ograničen napredak u rješavanju napada na novinare, a da je prema izvještaju Komisije za praćenja istraga napada na novinare u Crnoj Gori od 2004.godine do kraja 2019.godine bilo više od 85 napada na novinare i zaposlene u medijima", rekli su iz EALF.

Poručili su da s druge strane, da je prema statistici Sindikata medija Crne Gore (SMCG), samo tokom 2020.godine zabilježeno 16 slučajeva napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i to tri hapšenja, dva fizička napada, a ostalo su prijetnje, koje su postale dominantne preko društvenih mreža.

"Kada je riječ o trenutnom stanju slobode medija, Crna Gora se nalazi na nezavidnom 105. mjestu od ukupno 180 zemalja koje se nalaze na svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica. Napadi na novinare jesu direktni napadi na demokratiju i sve građane, kojima se uskraćuje pravo da znaju istinu, i kao takvi ne smiju biti tolerisani", poručili su iz EALF.

Bonus video: