Zogović: Nadležni se se uključe u rješavanje problema radnika "Simon vojaža"

Zogović ističe da se radnici nalaze u neprekidnom štrajku još od 25. maja 2020, uz nastojanja da se izbore za svoja prava, i zaustave "planirano devastiranje imovine preduzeća"

2706 pregleda 0 komentar(a)
Zogović, Foto: DNP
Zogović, Foto: DNP

Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović pozvao je nadležne državne institucije da se hitno uključe i pomognu nastojanjima radnika “Simon vojaža” da sačuvaju svoje preduzeće.

Ističe da se radnici te firme nalaze u neprekidnom štrajku još od 25. maja 2020. godine, uz nastojanja da se izbore za svoja prava, i zaustave "planirano devastiranje imovine preduzeća", kao i namjeru da se prodaje parcijalno. Sjever Crne Gore bi, kako je kazao, ostao bez glavne autobuske stanice i autobuskog prevoza.

"Ukazujem i na činjenicu da radnicima 'Simon vojaža' od 24. juna 2018. godine nije isplaćen nijedan lični dohodak, pri čemu doprinosi nijesu uplaćeni ni iz 2017. godine. Prije neki dan radnici su najavili da će sa porodicama blokirati autobusku stanicu, i da neće dozvoliti licitaciju koja bi, kako kažu, trebalo da se održi narednih dana. Radnici upozoravaju da prodaja samo autobuske stanice ne dolazi u obzir, niti bilo kakvo parcelisanje kompanije. Oni istovremeno traže da se uvede stečaj, i da se zatim čitavo preduzeće prodaje iz stečaja, što se iz nekih razloga prolongira, kako ističu radnici 'Simon vojaža'," dodao je Zogović.

Prirodno je, kako je kazao, da svi oni, koji su svoj radni vijek i materijalnu egzistenciju vezali sa sudbinu tog preduzeća, najbolje prepoznaju stvarne probleme i da su njihovi predlozi opravdani, u skladu sa zakonom.

"Uz sve navedeno, radnici 'Simon Vojaža' pitaju zašto privredni sud kroz mnogobrojna odlaganja izbjegava da održi ročište i proglasi stečaj, iako su se za uvođenje stečaja stekli svi uslovi. Oni se s pravom pitaju i da li se iza toga kriju neke skrivene namjere u cilju očuvanja monopola nekih moćnika iz bivšeg režima, koji tipuju imovinu ovog preduzeća za ubuduće", navodi Zogović.

Kazao je da bi se uvođenjem stečaja sačuvala cjelokupnost imovine preduzeća i stekli uslovi za pronalazak strateškog partnera, koji bi nastavio djelatnost prevoza putnika i preuzeo raspoloživu radnu snagu "na zadovoljstvo svih građana sjevera Crne Gore i šire, koji su koristili usluge prevoza čuvenog nekadašnjeg 'Ivangradprevoza', kasnije 'Simon vojaža'."

"Stoga pozivam nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema, i da uvaže zahtjeve radnika 'Simon Vojaža', kako bi se u međusobnoj koordinaciji uskoro došlo do najboljeg rješenja", zaključio je poslanik DF-a.

Bonus video: