Vukićević: Apsurdno je da inspekcija koja kažnjava ljude i privredne subjekte i sama krši Zakone

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija kazala je da je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta prošle sedmice podnio ostavku na to mjesto, a da će to biti konstatovano na sljedećoj sjednici Vlade

8176 pregleda 2 komentar(a)
Tamara Srzentić, Foto: Screenshot
Tamara Srzentić, Foto: Screenshot

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić je kazala da je analiza rada Uprave za inspekcijske poslove pokazala da projektom spajanja svih inspekcija pod jednu upravu, nisu postignuti očekivani rezultati, a samim tim je izostala bolja koordinacija.

Ona je to kazala odgovarajući na pitanje da li je zadovoljna radom Uprave za inspekcijske poslove, navodeći da su analizu uradili nakon njenog dolaska na čelo uprave, a da su date određene preporuke kako bi se postigli bolji rezultati.

Srzentić je kazala da je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta prošle sedmice podnio ostavku na to mjesto, a da će to biti konstatovano na sljedećoj sjednici Vlade.

Ona je to saopštila, odgovarajći na pitanje poslanice Demokratske narodne partije Maje Vukićević, koja je istakla da je činjenica da je u radu Uprave za inspekcijske poslove dok je na njenon čelu bio Košuta, bilo selektivnosti, odnosno da su kažnjavani oni koji su protiv bivđeg režima bili, a da je bilo problema i prilikom sprovođenja mjera u bot+rbi protiv epidemije koronavirusa.

Srzentić je istakla da "smo svjesni da decentralizovani model rada nije davao dovoljno kvalitetan rad inspektora".

"Moramo pronaći pravi model funkcionisanja Uprave, bio centralizovan, decentralizovan...", kazala je Srzentić.

Vukićević je istakla da je izvještaj nezavisne Državne revizorske ustanove pokazao da je Košuta imao brojne propuste prilikom zapošljavanja radnika, mimo kadrovskog plana, u radnim knjižicama su upisivani ugovori o djelu.

"Apsurdno je da inspekcija koja kažnjava ljude i privredne subjekte i sama krši Zakone. Takođe utvrđene su brojne zloupotrebe u trošenje sredstava kojima raspolaže Uprava za isnpekcijske poslove. Uprava je zaključila ugovor o iznajmljivanju 40 vozila u vrijednosti od 720 000 eura za 48 mjeseci. Dakle, nije ih kupila, nego je platila čak 720 hiljada eura, što znali da je prosječna cijena po vozilu bola 18.000 eura i to samo za iznajmljivanje. Isti ugovor je proglašen povjerljivim, a u momentu zaključenja Uprava je raspolagala sa čak 115 vozila", navela je Vukićević.

Istakla je da nije ni čudo što smo od "strane opozicije čuli da je Košuta radio ispravno, jer je to način na koji su oni voljeli i vodili Crnu Goru u prethodnom periodu".

Bonus video: