Zadovoljni dinamikom izvođenja rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole u Nikšiću

Radove, u vrijednosti od skoro 1,2 miliona eura, koje finansira Vlada iz kapitalnog budžeta, izvodi cetinjsko preduzeće “Bombeton”, dok je za stručni nadzor zadužena podgorička firma “Europrojekt“

6561 pregleda 4 komentar(a)
Radovi u toku: Dvorac kralja Nikole, Foto: Privatna arhiva
Radovi u toku: Dvorac kralja Nikole, Foto: Privatna arhiva

Radovi na rekonstrukciji Dvorca kralja Nikole u Nikšiću, prema riječima potpredsjednika Opštine Marka Radojevića, teku predviđenom dinamikom i zadovoljni su da sada izvedenim radovima.

Rekonstrukcija Dvorca počela je 20. avgusta prošle godine i trajaće godinu. Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju zidova, plafona, podova, dijela krova, sanaciju kamenih prilaza i stepeništa, kao i prilagođavanje objekta osobama sa invaliditetom. Posebna pažnja biće posvećena sistemu grijanja i hlađenja u cilju zaštite eksponata u zavičajnom muzeju.

Radove, u vrijednosti od skoro 1,2 miliona eura, koje finansira Vlada iz kapitalnog budžeta, izvodi cetinjsko preduzeće “Bombeton”, dok je za stručni nadzor zadužena podgorička firma “Europrojekt“. Tehničku dokumentaciju izradila je nikšićka Agencija za projektovanje i planiranje.

Dvorac, koji se nalazi pored gradskog parka i Saborne crkve, sagrađen je 1900. godine, povodom proslave četrdesetogodišnjice vladavine knjaza Nikole, a projektovao ga je hrvatski arhitekta dr Josip Slade. Smatra se najljepšom građevinom koju su Petrovići sagradili, i služio je kao ljetnja rezidencija crnogorskom vladaru.

Od 1919. godine pa do početka Drugog svjetskog rata, u Dvorcu je bila smještena Gimnazija. Tokom rata znatno je porušen, a od 1949. do 1975. godine u njemu se nalazila Osnovna škola “Luka Simonović”, dok je prizemlje Dvorca od 1976. do 1980. godine koristila Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, a sprat je adaptiran za muzejsku postavku. Dvorac, u kome se do prije nekoliko godina nalazilo i arhivsko odjeljenje koje je premješteno u zgradu Nikšićkog pozorišta, renoviran je 1984. godine.

Godinama je Dvorac, koji je se nalazi na spisku Uprave za zaštitu kulturnih dobara, propadao, a zbog vlage i krova koji prokišnjava muzejski eksponati su bili ugroženi.

Bonus video: