Kolašin: Što opština uredi, koncesionari unište

"Lokalna samouprava je pokušala da omogući bolju dostupnost kolašinskih sela i katuna, stvori bolje uslove za poljoprivrednu djelatnost, ali i turističke aktivnosti s obzirom na to da su ti putevi istovremeno i turistički pravci prema kolašinskim planinama“, tvrdi Đukić

7192 pregleda 4 komentar(a)
Đukić, Foto: SO Kolašin
Đukić, Foto: SO Kolašin

Mora se hitno uvesti kontrola i spriječiti dalje uništavanje lokalnih puteva od koncesionara i izvođača građevinskih radova na teritoriji opštine Kolašin.

To je juče saopštio predsjednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić. Prema njegovim riječima, “neophodno je da predsjednik Opštine Milosav Bulatović što prije predloži SO Odluku o lokalnim putevima koja je osnov za uvođenje reda i zaštitu opšteg interesa građana u kolašinskim selima i prigradskim naseljima“.

“Šumski koncesionari i građevinski preduzimači velikim mašinama kamionima troosovincima, dizalicama, gusjeničarima... uništavaju pojedine lokalne asfaltne i makadamske puteve. Uništava se ono što je Opština Kolašin radila decenijama, kao i ono što je urađeno u mjesnim zajednicam tokom 2019. i 2020. godine na sanaciji i rekonstrukciji puteva, za šta je izdvojeno više stotina hiljada eura iz kapitalnog budžeta Opštine. Na taj način, lokalna samouprava je pokušala da omogući bolju dostupnost kolašinskih sela i katuna, stvori bolje uslove za poljoprivrednu djelatnost, ali i turističke aktivnosti s obzirom na to da su ti putevi istovremeno i turistički pravci prema kolašinskim planinama. Uzaludna su dosadašnja ulaganja Opštine, ako se ovako nastavi“, tvrdi Đukić.

On podsjeća da mnogi lokalni putevi nijesu predviđeni za teške kamione i mašine koji ih svakodnevno uništavaju, a trenutno ne postoje mehanizmi kontrole i zaštite. Sanacija koju povremeno sprovode koncesionari, kaže Đukić, nije ni približna prethodnom stanju i realizuje se bez nadzora.

“Te sanacije su često rezultat neformalnih dogovora sa pojedinim mještanima, ali su finansijski nedovoljne i ne zadovoljavaju opšti interes svih građana mjesnih zajednica. Sanacije moraju biti pod nadzorom nadležnih organa Opštine, finansijski precizno utvrđene, a interes mještana i zajednice transparentno zaštićen. Potrebno je i da se lokalno stanovništvo i mjesne zajednice pomognu da se ovakve pojave evidentiraju, spriječe i uvede red na putevima koje lokalna samouprava svake godine sanira od njihovog novca i za njihove potrebe i interese“, kaže Đukić.

Predsjednik Opštine i nadležni sekretarijat, poručuje, da se treba što prije uključiti u rješavanje tog problema i pripremiti odluku o lokalnim putevima, koja bi predviđala kategorizaciju i postavljanje saobraćajnih znakova sa ograničenjem nosivosti.

“Donošenje te odluke kasni već tri godine, čime se ugrožava javni interes i zajedničke imovina svih građana. Potrebno je uključiti i nadležne državni organe tim povodom, kako bi se što prije počelo sa kontrolama od strane inspekcija, komunalne policije i saobraćajne policije u Kolašinu. Ukoliko se u najhitnijem roku ne uvede red na kolašinskim lokalnim putevima, vjerovatno će se obistiniti najave mještana pojedinih MZ o blokadi saobraćaja za velike mašine koje uništavaju puteve izgrađene i sanirane od njihovog i novca drugih građana opštine Kolašin“, kaže Đukić

Bonus video: