Dinamika imunizacije drugačija od opštine do opštine: Malo doza ili manjak interesovanja?

"Neophodno je da vakcinacija bude ravnomjerno raspoređena u svim opštinama kao i da građani shvate značaj vakcinacije kao najmoćnijeg oružja u borbi protiv ovog virusa“, kazala je „Vijestima“ epidemiološkinja IJZ Marija Božović

23982 pregleda 71 reakcija 7 komentar(a)
Iz pojedinih opština tvrde da im stiže manje doza u odnosu na interesovanje građana (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Iz pojedinih opština tvrde da im stiže manje doza u odnosu na interesovanje građana (ilustracija), Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori prvu dozu vakcine primilo je do juče 19.118 građana, a revakcinisano je 3.273, ali iz pojedinih opština tvrde da im stiže mali broj doza, zbog čega je imunizacija stanovništva sporija.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), međutim, kažu da je dinamika imunizacije uslovljena nizom faktora, koji uključuju lokalne specifičnosti, broj vakcinalnih punktova, raspoloživost medicinskog kadra...

“Time je i dinamika odvijanja vakcinacije različita u određenim opštinama - zdravstvenim ustanovama. U skladu sa navedenim specifičnostima, domovi zdravlja su dobili uputstvo da nakon što se završi imunizacija jedne prioritetne grupe odmah po automatizmu omoguće i započnu vakcinaciju prve naredne prioritetne grupe kako bi se aplikacija vakcine sa praktičnog aspekta ubrzala, a sve spram interesovanja i lokalnih potreba. Kao ljekar, epidemiolog, biću zadovoljna kada obuhvat imunizacije bude dostigao nivo koji je neophodan za zaustavljanje epidemijskog širenja bolesti. Neophodno je da vakcinacija bude ravnomjerno raspoređena u svim opštinama kao i da građani shvate značaj vakcinacije kao najmoćnijeg oružja u borbi protiv ovog virusa“, kazala je „Vijestima“ epidemiološkinja IJZ Marija Božović.

Direktorica tivatskog Doma zdravlja Jasminka Anđelić kazala je da je interesovanje građana veliko, ali da je ograničavajuči faktor do sada bio relativno mali broj doza koje su zdravstvene vlasti opredijelile za tu opštinu.

“Dobijali smo relativno mali broj doza vakcina - prošle nedjelje, recimo, samo 30 doza kineskih vakcina. Danas je međutim, stiglo 300 doza proizvođača Astrazeneka i one će se građanima davati od ponedjeljka”, kazala je dr Anđelić.

Ona je kazala i da je za dvije sedmice od kako je počela imunizacija potiv koronavirusa u Tivtu, vakcinu je primilo 329 stanovnika najmanje bokeljske opštine.

Najvećim dijelom vakcinisani su građani koji spadaju u prvu kategoriju prioriteta, odnosno oni starosti od 75 i više godina, ali je bilo i slučajeva da se imuniziju i mlađe osobe koje su vakcinu morale primiti zbog drugih svojih, vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema.

Anđelić je najavila i da od danas počinje i revakcinacija, pa će do kraja ove radne sedmice biti kineskim i ruskim vakcinama koje su do sada bile dostupne Tivćanima, biti revakcinisano 60 građana.

Vakcinacija se uz veoma dobru organizaciju, obavlja na jednom punktu u Domu zdravlja ili patronažno na terenu, ako je riječ o osobama koje zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu doći u tu medicinsku ustanovu.

U Nikšiću je do sada, prema riječima koordinatorke za imunizaciju dr Vjere Bojović, vakcinisano oko tri hiljade građana.

“U taj broj je i oko 90 revakcinacija. Građani su vakcinisani vakcinama Sputnik V i Sinofarm, a očekujemo da nam stignu i vakcine Astrazeneka. Takođe, očekujemo i da iz Podgorice ‘puste’ da počne vakcinacija hroničnih bolesnika”, kazala je Bojović.

Prema njenim riječima, vakcinaciju obavljaju tri ljekara u Centru za plućne bolesti i četvrti koji je zadužen za tzv. ležeće pacijente.

Direktorica Doma zdravlja u Ulcinju Sadije Holaj kazala je da vakcinacija u najjužnijoj opštini teče prema utvđenoj dinamici i protokolu.

Do sada je kako je navela, vakcinisano ukupno 585 mještana, među kojima je i 135 zdravstvenih radnika.

“Do sada nijesmo imali komplikacija i vakcinacija teče prema planu. Nakon zdravstvenih radnika, prioritet su bila lica koja imaju 80 i više godina. Sada nastavljamo prema ostalim prioritetima”, kazala je Holaj.

Dodala je da je u Dom zdravlja u Ulcinju, danas stiglo 500 doza vakcine Astrazeneka, a da se imunizacija obavlja na dva punkta - u Ulcinju i Vladimiru.

U Pljevljima je do sada ukupno vakcinisano 650 građana.

Direktoraka Doma zdravlja u Pljevljima Branka Stanković kazala je da se dnevno u Pljevljima vakciniše i do 120 građana, za sada na jednom punktu u Domu zdravlja.

Kazala je i da su među vakcinisanim građani koji pripadaju starosnim grupama, 80 i više godina, 75 do 79 godina i 70 do 79 godina. Do sada je vakcinisan i 151 medicinski i nemedicinski radnik zaposlen u Opštoj bolnici u Pljevljima i Domu zdravlja, a 85 je revakcinisano.

Stanković je kazala i da je u Domu starih u Pljevljima vakcinisano 76 korisnika od kojih je 65 revakcinisano. Kazala je da je zadovoljna dinamikom i odzivom građana za vakcinaciju.

„Do sada je u našem gradu vakcinisano 909 osoba, od čega Sinofarmovom vakcinom 699 i Sputnik V vakcinom 210 sugrađana. Građani koji se nisu prijavili za vakcinaciju mogu to učiniti putem poziva Call centra na broj 1717 ili preko portala www.covidodgovor.me“, saopštili su iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Bijelog Polja.

Bonus video: