Miljanić: Utvrdiće se motiv napada na Kočana; Jovović: Jedni se bore za državu, drugi za srpstvo, a stradaju nedužni

Kazao je da će sagledati sve mogućnosti da li novinari treba da dobiju status službenih lica ali da dobijanje tog statusa ne znači da će po automatizmu napadači na njih dobiti strože kazne

10632 pregleda 10 komentar(a)
Miljanić j Jovović, Foto: Savo Prelević
Miljanić j Jovović, Foto: Savo Prelević

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić saopštio je danas da će i policija i tužilaštvo utvrditi kako je Dragutin Šuković, iz Zete došao ispred stana glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika "Monitor", Esada Kočana.

On je na konferenciji za medije rekao da će se utvrditi motiv ali i da se hitno mora pooštriti kaznena politika za napad na novinare.

Kazao je da će sagledati sve mogućnosti da li novinari treba da dobiju status službenih lica ali da dobijanje tog statusa ne znači da će po automatizmu napadači na njih dobiti strože kazne.

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare Mihailo Jovović kazao je da im je Kočan ispričao kako se dogodio napad - da je dolazio kući, da ga je Šuković iz čista mira počeo vrijeđati, psovao ga, a da je novinar pokušavao da razgovara sa njim.

Kočan je ispričao da je Šuković nastavio da nasrće u da je on tada ušao u zgradu i pozvao druga da prijavi policiji da je napadnut.

"Tada se vratio ispred ulaza i rekao mu da je pozvao policiju nakon čege je on dobio neki novi napad, počeo da nasrće na njega. Bitno je da se utvrdi motiv - da li ga je napao kao Esada Kočana novinara, Esada Kočana čovjeka ili ga je neko poslao tamo što je moguće, ili je to bio napad čovjeka koji nije sav svoj. Ako se otkrije da ga je neko poslao to bi bilo prvi put da se otkrije nalogodavac", rekao je Jovović.

On je kazao da je u društvu napravljena atmosfera posljednjih godina, a naročito posljednjih mjeseci u kojima se jedni bore za državu, drugi za srpstvo ili nešto drugo, a stradaju nedužni građani.

"To se desilo prje nekoliko noći u Gusinju i mnogim drugim slučajevima... Iznenađen sam pozitivnim odnosom MUP prema ovim događajima. Što se tiče demonstriranja političke volje, pokazali su je za sada, jer je na drugoj sjednici bio i ministar Segej Sekulović, a na današnjoj i pomoćnik direktora Uprave policije nadležan za ovaj događaj", kazao je Jovović.

Miljanić je govoreći o Šukoviću rekao da je on "tempirana bomba", navodeći za šta je osuđivan.

Kazao je da je kada se pogledaju Šukovićeve kazne i krivična djela, prava sreća što nije imao neko oružje kod sebe, jer bi posljedice bile strašnije.

Rekao je i da će da ne bi dolazilo do ovakvih situacija, MUP vratit reonske policajce na ulicu.

"Kakve tempirane bombe šetaju našim ulicama pročitaću vam iz kaznenih evidencija Crne Gore i država Evrope. Pročitaću samo sankcije - ubistvo u pokušaju, zatvor dvije godine i šest mjeseci 2014. godine, 2004. godine švajcarski Portni sud 11 godina i šest mjeseci. Viši sud Podgorica 2001. zatvor tri godine i šest mjeseci, Osnovni sud Podgorica 1999. godina, zatvor jedna godina i sedam mjeseci, Viši sud Podgorica 1998. godina, zatvor četiri mjeseca. Ovo su sve pravosnažne presude. Ovakvi nam ljudi i ovakve tempirane bombe šetaju našim ulicama", rekao je Miljanić.

Bonus video: