Koje su moguće nuspojave vakcine i da li su česte? Božović: Nema značajnijih posljedica

Rekla je da efekti nakon vakcinacije traju samo nekoliko sati

12106 pregleda 9 komentar(a)
Božović, Foto: Printscreen Twitter
Božović, Foto: Printscreen Twitter

Istraživanja koja su urađena vezano za neželjene efekte kod vakcinacije su pokazala da nema značajnih posljedica nakon vakcinacije, saopštila je Marija Božović, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) odgovarajući na pitanje koje su moguće nuspojave vakcine i da li su česte.

To je objavljeno na zvaničnom Tviter profilu Vlade Crne Gore.

"Teži neželjeni efekti su bili slični kao u kontrolnoj grupi što negdje kad radimo ta istraživanja se potire, znači ako je isti broj. Što se tiče manjih neželjenih efekata nakon vakcinacije, oni mogu da budu u vidu lokalnog efekta, kao što je bol ili otok ili crvenilo na mjestu uboda, a opet i neki sistemski efekti u vidu temperature, bolova u mišićima, zglobovima, mučnina, nesvjestica, međutim to je negdje i logično ako znamo da se naš imunitet aktivira nakon vakcinacije, tj. naš organizam stvara antitijela i samim tim naše tijelo vjeruje da se bori protiv virusa tako da pojava temperature ili sličnih simptoma ne predstavlja uopšte zabrinjavajući efekat", istakla je Božović.

Ona je dodala da ovi efekti nakon vakcinacije traju samo nekoliko sati.

"Opet, s druge strane, kada uporedimo, svi ovi efekti koji se javljaju nakon vakcinacije su stotinama ili hiljadama puta rjeđi nego efekti koji nastaju nakon same koronavirus infekcije", poručila je Božović.

Bonus video: