Izbjegličko naselje u Kolašinu često pliva u fekalijama

Pražnjenje septičke jame stanovnici izbjegličkog naselja u Kolašinu plaćaju nekoliko puta godišnje. Kada dođe do izlivanja onemogućeni su da koriste kupatila i kuhinje

11292 pregleda 5 komentar(a)
Često plaćaju za pražnjenje septičke jame, Foto: Dragana Šćepanović
Često plaćaju za pražnjenje septičke jame, Foto: Dragana Šćepanović

Izlivanje fekalija iz zajedničke septičke jame problem je koji korisnici stanova u takozvanom izbjegličkom naselju u Kolašinu imaju više od 20 godina. Tvrde da se to dešava na svakih nekoliko mjeseci, a da pražnjenje svaki put moraju da plate.

Otpadne vode iz 36 stanova iz naselja skupljaju se u jednu septičku jamu. To vrlo često izazove izlivanje fekalija u kupatila i u prolazima između zgrada. Pražnjenje septičke jame ponovo su juče bili prinuđeni da plate. Nakon toga, uslijedilo je obimno i detaljno pranje prolaza i dezinfekcija prostora na kojem su fekalije bile izlivene.

“Pražnjenje septičke jame plaćamo nekoliko puta godišnje. Nekad pomogne i Opština, ali uglavnom, to je preveliki izdatak za korisnike stanova. Većina korisnika stanova su u nezavidnoj finansijskoj situaciji, pa 15 do 20 eura koje svaki put plate su za njih veliki iznos. Pored toga, fekalije koje se izliju čine nam život nepodnošljivim. Kad se to desi onemogućeni smo da koristimo kupatila i kuhinje”, pričaju stanovnici izbjegličkog naselja.

Problema sa septičkom, sjećaju se, nijesu imali svega par godina, nakon što je prije više od deceniju Komeserijat za raseljena lica donirao nekoliko hiljada eura. Tada je septička preuređena i to je davalo rezultate u početku. Poslije toga, tvrde, niko više ništa nije uložio da se problem fekalne kanalizacije riješi. Tom naselju, prema nalogu Komunalne policije, a zbog izlivanja kanalizacije, 2015. godine bila je čak isključena i voda. Tada im je i naloženo da redovno prazne septičku.

Posljedice izlivanja u tom naslju trpe i vlasnici okolnih kuća. Zbog neprijatnih mirisa, kažu, prozore nekad ne mogu otvoriti. Korisnici stanova nadaju se da će Opština skoro naći rješenje za njihovu muku.

U lokalnoj upravi tvrde da su uključeni u rješavanje tog problema, ali da trenutno nedostaje novca da se on trajno riješi. Projekat izgradnje atmosferske i fekalne kanalizacije, kao i rekonstrukcija postojećeg vodovoda u Ulici Boška Rašovića je završen, ali za njegovu relizaciju potrebno je 400.000 eura.

“Taj projekat podrazumijeva izgradnju fekalne kanalizacije od zgrade Uprave za šume do izbjegličkog naselja. Problem stanara tog naselja biće riješeni kada se projekat realizuje. Međutim, prioritetan je projekat rekonstrukcije Ulice vojvode Mine sa izgradnjom fekalne kanalizacije i uskoro će biti raspisan tender. Za Ulicu Boška Rašovića računamo i na podršku investitora koji grade u tom dijelu grada. Opština će, čim se steknu uslovi, početi realizaciju tog projekta”, kazala je “Vijestima” sekretarka za planiranje prostora, saobraćaj i komunalne djelatnosti Ljiljana Rakočević.

Ona podsjeća da je problem fekalne kanalizacije u izbjegličkom naselju naslijeđen i da je Opština vrlo često pomagala stanarima u troškovima pražnjenja septičke jame.

Prema podacima iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, pokrivenost gradskog područja sistemom fekalne kanalizacije i dalje je svega 20 odsto. Ukupna dužina kolektora fekalne kanalizacije je svega 3,5 kilometara. Na taj sistem priključeno je 369 kolašinskih domaćinstava i 67 korisnika iz ostalih kategorija.

Bonus video: