"Infrastrukturna važnost nove trafostanice posebno izražena"

CEDIS: Gradnja trafostanice Velje Brdo realizuje se planiranom dinamikom

“Gradnjom tog objekta, koja je počela prethodnog mjeseca, direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko 1,3 hiljade korisnika"

3411 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gradnja oko milion eura vrijedne trafostanice 35/10 kV Velje Brdo realizuje se planiranom dinamikom, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“Gradnjom tog objekta, koja je počela prethodnog mjeseca, direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko 1,3 hiljade korisnika sa područja: Rogama, Veljeg Brda, Vranjskih Njiva, Miletinih Njiva, Drezge, Radeće, dijela Zagoriča i Pirepa”, navodi se u saopštenju.

Takođe, bolje napajanje može očekivati i oko 300 korisnika sa područja Stare Zlatice, Smokovca i Doljana.

“Infrastrukturna važnost nove trafostanice je posebno izražena imajući u vidu višegodišnji trend povećanja broja korisnika distributivne mreže na navedenim područjima, a otvara se i mogućnost za razvoj 10kV mreže i priključenje novih individualnih i stambeno-poslovnih objekata”, rekli su iz CEDIS-a.

Projekat obuhvata izgradnju novog objekta trafostanice, ugradnju 35kV i 10kV vazduhom izolovanih postrojenja, zatim ugradnju transformatora (35/10kV 2 x 2,5MVA), kao i uklapanje trafostanice u postojeću mrežu.

“Trenutno se izvode građevinski radovi na objektu, a od 19. februara, kada je izvođač zvanično uveden u posao završen je temelj objekta, betonske uljne kade za transformatore i podrumski prostor za smjestaj kablova, dok su aktivnosti na izgradnji pregradnog zida između transformatora u toku”, navodi se u saopštenju.

Izvođač radova je podgorički Eminent, sa podugovaračima kompanijama Eurozox i Geotin MNE. Puštanje objekta u pogon je planirano za kraj godine.

“Realizacijom ovog projekta biće riješen problem preopterećenja dugih i nepouzdanih dalekovoda Danilovgrad i Vojni logor, a formiranje nove napojne tačke je i preduslov za rasterećenje postojeće trafostanice 35/10kV Gorica-B”, dodali su iz CEDIS-a.

Dalekovod Danilovgrad biće reorganizovan u tri nova, značajno kraća 10kV voda, čime se postiže viši stepen sigurnosti i kvaliteta u isporuci električne energije za korisnike na području od Zagoriča do Veljeg Brda.

“Osim ovog projekta, CEDIS na nivou primarne mreže, trenutno realizuje projekat izgradnje trafostanice 35/10kV Duklo, izgradnju 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV Kličevo, rekonstrukciju 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV Centar, dok je rekonstrukcija TS 35/10kV Kumbor u završnoj fazi”, preciriza se u saopštenju.

Za realizaciju tih investicija izdvojeno je oko 5,6 miliona eura. Paralelno se realizuju aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore.

“Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona eura”, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas