Kolašin dobija savjetnika za urbanu mobilnost

Obaveze tog savjetnika biće, kako piše u Pravilniku, promovisanje alternativnih vidova prevoza, učestvovanje u izradi i relaizaciji projekata koji se tiču urbane mobilnosti, zaštite životne sredine, saobraćaja i energetske efikasnosti... O urbanoj mobilnosti u Kolašinu, prema uslovima iz Pravilnika, brinuće diplomirani ekonomista

9704 pregleda 85 reakcija 13 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Novim izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, broj zaposlenih uvećan je i u kolašinskom Sekretarijatu za životnu srednu. Tako će u tom sekretarijatu biti sedam zaposlenih, a novo sistematizovano radno mjesto je samostalni savjetnik za održivu urbanu mobilnost.

Obaveze tog savjetnika biće, kako piše u Pravilniku, promovisanje alternativnih vidova prevoza, učestvovanje u izradi i relaizaciji projekata koji se tiču urbane mobilnosti, zaštite životne sredine, saobraćaja i energetske efikasnosti... O urbanoj mobilnosti u Kolašinu, prema uslovima iz Pravilnika, brinuće diplomirani ekonomista.

U tom sekretarijatu već rade savjetnici za upravljanje i nadzor nad zaštićenim područjima, pejzažnu arhitekturu, informacioni sistem...

Plana održive urbane mobilnosti Kolašina biće pred odbornicima na jednoj od narednih sjednica lokalnog parlameta. Riječ je o lokalnoj saobraćajnoj strategiji, "koja bi trebalo da pruži konkretne smjernice za održivo planiranje saobraćaja, korišćenje potencijala pješačenja, razvoj upotrebe bicikla, stvaranje uslova za lokalni javni prevoz i racionalniju upotrebu automobila...."

Nacrtom Plana predviđeno je, između ostalog, i poboljšanje i širenje pješačke infrastrukture.

To, kako je objašnjeno, podrazumijeva gradnju novih i saniranje postojećih trotoara, iscrtavanje pješačkih prelaza, ostavljanje sredstava za usporavanje saobraćaja, kao i pretvaranje ulica u pješačke zone...

"Opština do sada nije donosila planska dokumenta kojima se pitanje saobraćaja i mobilnosti tretira na strateški i sveobuhvatan način. Saobraćajna politika je tako dominantno usredsređena na motorni saobraćaj. Pri izvođenju infrastrukturnih projekata uglavnom se nastoji da se zadovolje potrebe kolskog saobraćaja, dok se potrebe pješaka i biciklista posmatraju kao sekundarne", zaključuju u dokumentu

Tokom oktobra prošle godine, u Opštini Kolašin doneseni su novi pravilnici o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u nekoliko sekretarijata, kao i u Komunalnoj policiji.

Prema pravilnicima u sekretarijatima za društveni djelatnost i za planiranje prostora sistematizovano je 26, odnosno 12 radnih mjesta. Prema novoj sistematizaciji u Komunalnoj policiji planirano je zapošljavanje devetoro.

Za bruto zaposlenih u opštinskoj administraciji, kako je planirano, 2021. godine biće potrošeno čak 1,09 milona eura, što je više od četvrtine budžeta.

"Trenutni broj zaposlenih u Opštini 103, uključujući Službu zaštite i spašavanja. Predviđeni broj izvršilaca, prema važećim aktima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, je 108. Povećanje je neophodno radi stvaranja kadrovskih uslova za efikasno i efektivno obavljanje poslova i radnih zadataka. Zbog navedenog je tokom 2021. godine predviđeno zapošljavanje manjeg broja izvršilaca na važnim pozicijama, poput inspektora i savjetnika", obrazložili su iz lokalne uprave prilikom predlaganja budžeta za ovu godinu.

Iz izvršne vlasti podsjećaju da su za ta zapošljavanja dobili ranije saglasnost Vlade.

Pješačka infrastruktura ne prati potrebe građana

Pješačka infrastruktura u Kolašinu ne prati potrebe građana, konstatovano je u nacrtu Plana održive urbane mobilnosti.

U tom dokumentu se navodi kako su na mnogim ulicama pješačke površine dotrajale ili napukle.Takođe, kako piše, zbog manjka trotoara dalje od centra "pješaci su često fizički nezaštićeni od kolskog saobraćaja".

"Trotoari izgrađeni prije više decenija u samom centru grada su najčešće od kolovoza odvojeni kanalima za odvod atmosferske kanalizacije.To predstavlja veliku barijeru pješacima prilikom prelaska ulice, a naročito najugroženijima osobama sa invaliditetom, osobama smanjene pokretljivosti, starijima i roditeljima sa djecom. Infrastruktura na najvećem broju mjesta nije prilagođena osobama sa invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti", konstatuju autori Plana.

Trotoari su, tvrde, često bez ukošenih nagiba, a dalje postoje javne ustanove koje nemaju pristupne rampe. Konstatuje se i da u urbanom dijelu Kolašina ne postoje površine za kretanje biciklista. U nacrtu plana piše i da je "dosadašnji način planiranja saobraćaja u Kolašinu bio usmjeren na rješavanje trenutnih potreba."

Bonus video: