Ne zaboravljaju poginule na Zagorku

Borci položili cvijeće na spomenik posvećen poginulim borcima Druge dalmatinske brigade

4557 pregleda 2 komentar(a)
Na Zagorku juče, Foto: UBNOR
Na Zagorku juče, Foto: UBNOR

Predstavnici Udruženja boraca NOR-a (UBNOR) i antifašista Nikšića i Danilovgrada sa predsjednicima položili su cvijeće na spomenik na Zagorku, koji je posvećen poginulim borcima Druge dalmatinske brigade koji su prije 77 godina poginuli u borbi sa Njemcima i četnicima.

Uspomenu na ovaj događaj evocirao je Radovan Damjanović, član Predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšića, koji je kazao da je 2. aprila 1944. godine Treći bataljon Druge dalmatinske brigade izvojevao značajnu pobjedu.

“Ali je tom prilikom izgubio sedam hrabrih boraca, među kojima je bio i komandant bataljona Jovo Četnik i njegov zamjenik Radomir Marković. Bila je to jedna od bitaka koju je Druga dalmatinska brigada sa II i III bataljonom imala na području Pješivaca, a u sklopu plana vojne komande o obezbjeđenju komunikacija Nikšić-Danilovgrad. Tri bataljona ove brigade bili su popunjeni i sa 150 boraca iz Crne Gore, tako da je brigada brojila 915 boraca i starješina“, kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, Druga dalmatinska brigada je za vrijeme izvođenja ratnih operacija u Crnoj Gori tokom 1943. i 1944. godine stekla veliki ugled kod crnogorskog naroda, kako zbog ispoljenog junaštva njenih boraca, tako i zbog ljudskog i korektnog odnosa prema narodu i njegovoj imovini“.

Kako je dodao i danas moramo biti ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju baštini napredno čovječanstvo.

Podsjetio je da je u Zagorku prije podizanja spomenika 1961. godine bila postavljena spomen-ploča koja je nakon izgradnje spomenika prenešena i postavljena u Spomen-domu revolucije na Bogetićima. Na mjesnom groblju na Bogetićima izgrađena je spomen-kosturnica poginulim borcima Druge dalmatinske i Pete crnogorske.

Bonus video: