Test na upalu prošao kao PCR

Iz Uprave policije “Vijestima” potvrdili postojanje “lažnih” testova i kazali da su u međuvremenu o tome razgovarali sa kolegama iz Albanije...

70852 pregleda 463 reakcija 48 komentar(a)
Granični prelaz Božaj, Foto: Boris Pejović
Granični prelaz Božaj, Foto: Boris Pejović

Igrom slova u nazivu testova koji se rade iz uzorka krvi, a koji na albanskom imaju oznaku PCR - kao i test na prisustvo koronavirusa, više osoba proteklih dana prevarilo je sistem i “legalno” ušlo u Crnu Goru.

Postojanje “lažnih” testova, “Vijestima” su potvrdili i iz Uprave policije. Redakciji je nedavno dostavljen primjerak navodnog PCR testa sa kojim je najmanje jedan strani državljanin iz Albanije ušao u Crnu Goru.

Izvještaj o testiranju urađen je u laboratoriji “Intermedicus” u Skadru. Cijena testa je, kako je “Vijestima” saopšteno, šest eura i na njemu stoji “Proteine C Reaktive”, što je laboratorijski test kojim se mjeri količina proteina koji se zove “C reaktivni protein” u krvi. Na osnovu vrijednosti C reaktivnog proteina može da se procijeni stepen upalnog procesa u organizmu...

I na testu dostavljenom “Vijestima”, na albanskom jeziku piše da se njime utvrđuje prisustvo neke upale, te da nije test na kovid-19.

Test je, međutim, kako tvrde sagovornici “Vijesti”, putnicima iz države Evropske unije koji su putovali za Crnu Goru u Albaniji izdat kao PCR test na koronavirus.

Test koji potvrđuje upalne procese u organizmu prikazali kao PCR
Test koji potvrđuje upalne procese u organizmu prikazali kao PCRfoto: Privatna arhiva

Iz Uprave policije “Vijestima” su u petak potvrdili postojanje “lažnih” testova i saopštili da su u međuvremenu o tome komunicirali sa kolegama iz Albanije.

“Sa slučajevima lažnih PCR testova Sektor granične policije je ranije upoznat (gdje se tzv. CRP nalaz promjenom redosljeda riječi mijenja u PCR) i o tome je obavijestio sve službenike granične policije koji rade na graničnim prelazima. Navedenu informaciju smo dobili od COVID Albania, preko Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, gdje su nas upozorili o putnicima koji ulaze u našu zemlju preko graničnog prelaza Hani Hotit, sa lažnim PCR (C - reactive protein - CRP) testom suprotno našim propisima”.

Iz Uprave policije navode da su obavijestili policijske službenike da Ministarstvo zdravlja Albanije zvanično priznaje samo tri laboratorije koje imaju dozvolu da izdaju molekularni PCR test, i to samo iz Tirane.

“Na zajedničkom graničnom prelazu Sukobin-Murićani, kao i na graničnom prelazu Božaj-Hani Hotit, nakon dobijenih podataka od Sektora granične policije o lažnim PCR testovima iz Albanije, upoznata je albanska policija i obaviješteni su da će se odobriti ulazak u Crnu Goru samo sa ispravnim PCR testovima izdatim od akreditovanih zdravstvenih institucija. Albanska policija, od dana obavještavanja o lažnim testovima i uslovima ulaska u Crnu Goru, uglavnom nije dozvoljavala izlaz iz zemlje licima koja imaju nevažeće PCR testove, ali nije zvanično dostavljala podatke Sektoru granične policije o broju oduzetih testova za period kada su ti testovi bili obavezni državljanima Republike Albanije za ulazak u Crnu Goru”.

Neophodna edukacija i više inspektora

Test koji je dostavljen “Vijestima” jasno ukazuje da nije riječ o PCR koji potvrđuje da osoba nije zaražena koronavirusom, već o CRP urađenom iz krvi.

Prilikom kontrole putnika koji ulaze u Crnu Goru, službenici UP, kako su kazali, svakodnevno sarađuju sa sanitarnim inspektorima.

Dodaju i da se službenici koji vrše granične provjere redovno informišu o svim promjenama koje se tiču uslova za ulazak u Crnu Goru.

Na pitanje redakcije da li je neophodna bolja edukacija zaposlenih na graničnim prelazima - kako bi prepoznali situacije poput ovih sa “lažnim” testovima i spriječili zloupotrebe, iz Uprave policije kazali su da su u pitanju novi poslovi, da su česte promjene pravila, te da nema i dovoljno sanitarnih inspektora...

“U vezi sa pitanjem koje se odnosi na bolju edukaciju službenika koji vrše graničnu kontrolu smatramo da se radi o poslovima koji su potpuno novi, da se pravila i uslovi ulaska mijenjaju gotovo svakodnevno i da se prilikom kontrole mora voditi računa o uslovima rada i zaštite policije na radnom mjestu.

Evidentan je nedovoljan broj sanitarnih inspektora i njihovog prisustva na graničnim prelazima, pa zbog toga i gore pomenutih razloga, obuka granične policije, u poslovima koji nisu u našoj isključivoj nadležnosti mora biti stalna i sprovodi se u skladu sa našim mogućnostima. U tom smislu, granična policija na graničnim prelazima vrši elektronske provjere putnika na izlasku iz Crne Gore, u smislu mogućeg kršenja važećih rješenja o samoizolaciji izdatih od strane sanitarnih inspektora”, kazali su iz Uprave policije.

Tim provjerama, kako su rekli, u posljednjih deset dana pronađena su tri lica koja su kršila mjere samoizolacije.

“Ali je veća korist postignuta upozorenjem građanima, koji su pod važećim mjerama samoizolacije, da ne smiju prelaziti državnu granicu i da će, ukoliko to urade, biti sankcionisani u skladu sa zakonom”.

Navode i da očekuju da u narednom periodu bude formirano radno tijelo ili operativni štab za praćenje turističke sezone.

“Kako bi se zajedničkim aktivnostima uskladila postupanja svih službi zaduženih za kontrolu na graničnim prelazima i doprinijelo bržem protoku putnika i saobraćajnih sredstava, uz poštovanje zakonskih propisa i kontrolu mjera u cilju suzbijanja pandemije kovid-19”.

Pitanja u vezi sa “lažnim” testovima upućena su i inspekciji, ali redakcija nije dobila odgovore.

Za tri mjeseca u Crnu Goru ušlo više od 776 hiljada stranaca

U posljednja tri mjeseca, na ulasku u Crnu Goru evidentirano je ukupno 1.274.403 putnika, kazali su “Vijestima” iz Uprave policije.

Od tog broja, 776.384 su strani državljani. “Što čini oko 61 odsto ukupno kontrolisanih putnika”.

Dodaju i da je udio kopnenog saobraćaja preko drumskih graničnih prelaza, u ukupnom prometu putnika, za protekla tri mjeseca 94 odsto, vazdušnog pet odsto, željezničkog jedan, dok je promet putnika u pomorskom saobraćaju trenutno zanemarljiv.

Iz UP navode i da, prema državama iz kojih dolaze, za januar i februar oko 39 odsto stranih putnika prešlo je državnu granicu sa Albanijom, oko 33 odsto sa Srbijom, oko 17 odsto sa Bosnom i Hercegovinom, oko sedam odsto sa Hrvatskom i oko četiri odsto sa Kosovom.

Podsjećaju i da je, mjerama u cilju suzbijanja pandemije kovid-19, do 9. aprila za crnogorske i strane državljane, osim za lica koja dolaze iz susjednih država u okruženju, predviđeno posjedovanje PCR testa, pozitivnog serološkog testa na antitijela ili dokaza o vakcinaciji.

Slovenija promijenila pravila zbog lažnih testova iz Bosne i Sjeverne Makedonije

Zbog lažnih testova, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, Slovenija je nedavno uslovila ulazak u tu državu PCR testom koji je izdat u nekoj od država Evropske unije i Šengen zoni. Pritom, test ne smije biti stariji od 48 sati.

To je nedavno objavio Al Džazira Balkan, pozivajući se na navode ministra unutrašnjih poslova Slovenije Aleša Hojsa. Kako je objavila Al Džazira, za ulazak u Sloveniju više neće važiti brzi antigenski, nego samo molekularni PCR testovi, “i to samo oni koji su obavljeni u EU i šengenskom prostoru”.

“Takva je odluka donesena zbog porasta broja krivotvorenih testova, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine”, rekao je Hojs.

Bonus video: