Adžić: Radili smo po propisima, imamo i dokaze

"Dom zdravlja Nikšić raspolaže svim aktima potrebnim za funkcionisanje i podacima za upravljanje ustanovom"

13958 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Zapisnik kontrole MZ nikada nisu dobili: Protest ispred nikšićkog Doma zdravlja, Foto: Svetlana Mandić
Zapisnik kontrole MZ nikada nisu dobili: Protest ispred nikšićkog Doma zdravlja, Foto: Svetlana Mandić

Povodom teksta objavljenog u petak pod naslovom “Radili besprekorno ili protivzakonito?“, reagovala je direktorica Doma zdravlja u Nikšiću Ljiljana Adžić.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“U tekstu objavljenom navodi se da su u izvještaju o izvršenoj kontroli, u koji su ‘Vijesti’ imale uvid, konstatovane brojne nepravilnosti. S tim u vezi, a u cilju objektivnog informisanja javnosti, kao direktor i profesionalac imam obavezu da reagujem:

Na funkciju direktora Doma zdravlja Nikšić imenovana sam 10.3.2020. i mogu se osvrnuti samo na period svog mandata.

S obzirom na to da zapisnik o izvršenoj kontroli nije dostavljen Domu zdravlja Nikšić, sve niže navedene informacije se baziraju na objavljenom novinarskom tekstu.

S tim u vezi ističem slijedeće:

Dom zdravlja Nikšić raspolaže svim aktima potrebnim za funkcionisanje i podacima za upravljanje ustanovom.

Konstatacija iz novinarskog teksta, a koja se odnosi na veliki broj ugovora o dopunskom radu se mora posmatrati u kontekstu epidemiološke situacije - pandemije virusom kovid-19. Zbog obima posla koji je većina zaposlenih u Domu zdravlja morala obaviti u procesu pružanja zdravstvene zaštite, zaključivanje ugovora o dopunskom radu sa zaposlenima je bila neminovnost. U tekstu se navode i navodne nepravilnosti konstatovane od strane Inspekcije zaštite na radu, a iste su otklonjene u propisanom roku, odnosno izvršen je ponovni pregled i ispitivanje električnih instalacija. Dom zdravlja Nikšić po ovom osnovu posjeduje kompletnu dokumentaciju. Ističem da se ove navodne nepravilnosti odnose na period prije mog mandata.

Iz novinarskog teksta se može zaključiti da su pomenute samo novčane donacije primljene u 2020. u ukupnom iznosu od 11.465 eura. Jednu donaciju u iznosu od 1.465 Domu zdravlja je uplatio NKT, a drugu u iznosu od 10.000 je Zaključkom br 02-031-2003 uplatila Opština Nikšić. Donacije su uredno evidentirane u poslovnim knjigama, utrošene shodno namjeni i u roku dostavljene Agenciji za sprečavanje korupcije.

Navedeni obavljeni građevinski radovi na ‘prepravci toaleta, ostave i kartoteke’, završeni krajem juna 2020. su izvedeni na osnovu prihvaćene ponude što je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ukupna vrijednost izvedenih radova je iznosila 3.259, za šta je račun ispostavljen 3. 7. 2020, a plaćen 28. 7. 2020. Osvrnuću se i na razliku u broju zaposlenih od 295, a koja je usmeno saopštena licima iz Ministarstva zdravlja i broja zaposlenih na spisku 31. januara tekuće godine od 291.

Ista proističe iz činjenice što se platni spisak i spisak zaposlenih ne podudaraju. Nepodudarnost spiskova proističe iz činjenice da se dio zaposlenih - dva lica koja obavljaju poslove medicine rada isplaćuju na teret sopstvenih sredstava, shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Na spisku zaposlenih se nalazi jedno lice kome prava iz radnog odnosa miruju, i jedno preminulo lice čijoj porodici je trebala biti isplaćena naknada shodno Granskom kolektivnom ugovoru.

Aktom o sistematizaciji JZU Dom zdravlja Nikšić predviđena su 303 izvršioca, dok je na dan kontrole na spisku bilo 295.

Navedeni broj od 47 zaključenih ugovora u posljednje dvije godine sam po sebi ne upućuje na bilo kakve nepravilnosti. U navedenom periodu radni odnos po raznim osnovama je prestao za 32 lica, pa se da zaključiti da se u najvećem broju radi o popuni upražnjenih radnih mjesta.

Za period za koji se ja nalazim na čelu Ustanove za 11 lica je prestao radni odnos, a primljeno je 18 lica.

Takođe, navodim da zaključenjem ugovora o radu sa pet lica u periodu od 29. juna do 30. avgusta 2020, nije učinjen prekršaj, jer su ta lica bila već u radnom odnosu na određeno vrijeme i na upražnjenim radnim mjestima, o čemu je Agenciji za za sprečavanje korupcije dostavljena kompletna dokumentacija“.

Bonus video: