obratili se tužilaštvu

Institut zatražio ekshumaciju i obdukciju žene koja je preminula nakon vakcinacije

Iz IJZCG ističu da je, s obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, "za očekivati da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom," pa i kod vakcinisanih osoba, "a bez uzorčno posljedične povezanosti sa samom imunizacijom"

36127 pregleda 580 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje saopštio je danas da su se, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, obratili nadležnom višem državnom tužiocu sa molbom da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje kod koje smrtni ishod nastupio nakon davanja AstraZenekine vakcine protiv Kovida-19, kako bi se bez dvojbe utvrdili uzroci smrti i sačuvalo javno zdravlje.

Ističu da je, s obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, "za očekivati da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom," pa i kod vakcinisanih osoba, "a bez uzorčno posljedične povezanosti sa samom imunizacijom". Kazali su da su smrtni ishodi u vremenu nakon imunizacije statistički očekivani događaji koji zahtijevaju posebnu pozornost i adekvatno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja, na čemu se i u konkretnom slučaju insistira.

"Trenutno važeća zakonska regulativa u Crnoj Gori ne podrazumjeva bilo kakav uticaj stava porodice pokojnika na okolnost obaveze za radom obdukcije koji zahtijeva nadležni pravosudni organ. Zakon predviđa da 'Obdukciji obavezno podliježe leš…' i jasno navodi okolnosti odnosno situacije na koje se ova odredba primjenjuje. Navedeno nalazi izuzetak jedino u slučaju da ljekar utvrdi ili posumnja da je smrt nasilnog porijekla (samoubistvo, ubistvo i zades) kada o tome obavještava policiju. Sumnja da je smrt nasilnog porijekla mora proizilaziti iz utvrđenih sumnjivih činjenica, a ne neosnovanih pretpostavki," navode iz IJZCG.

Ističu da samo sprovođenje procesa obdukcije i analize ostalih uzoraka koji se tokom nje prikupe nisu u ingerencijama Instituta.

Dodaju da su, istovremeno, o situaciji upoznati i međunarodni partneri jer se sve sumnje na neželjene događaje nakon upotrebe ljekova i vakcina odmah prosljeđuju Međunarodnom centru za farmakovigilancu.

"Bez obzira, ne smije se zaboraviti da je predmetna vakcina u upotrebi u 111 država svijeta, da je do sada kod nas vakcinisano preko 12.000 osoba a u svijetu desetine miliona osoba, te da ni u jednojh od država nije dokazana povezanost upotrebe ove vakcine sa nešto učestalijim ozbiljnim neželjenim događajima nakon vakcinacije. S obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, za očekivati je da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom pa i kod vakcinisanih osoba a bez uzorčno posljedične povezanosti sa samom imunizacijom. Samim tim, smrtni ishodi u vremenu nakon imunizacije su statistički očekivani događaji koji zahtijevaju posebnu pozornost i adekvatno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja na čemu se i u konkretnom slučaju insistira. Primjera radi, tokom dosadašnje kampanje vakcinacije u Hrvatskoj ukupno je prijavljeno 13 smrtnih ishoda koji su vremenski nastupili nakon vakcinacije. Osam slučajeva se još uvijek istražuje dok kod 5 nije dokazana uzročno-posledična povezanost za imunizacijom", zaključuju iz IJZCG.

Preporučujemo za Vas