Vlada zaobišla projekte bitne za građane Kolašina

Opština je predložila projekte rekonstrukcije kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), rekonstrukciju vodovoda, izgradnju otvorenog sportskog centra, te izgradnju zgrade Opštine, gradske parking garaže i rekonstrukciju gradske pijace

10846 pregleda 4 komentar(a)
Otpadne vode završavaju u lagunama na Brezi, Foto: Dragana Šćepanović
Otpadne vode završavaju u lagunama na Brezi, Foto: Dragana Šćepanović

Od šest projekata, čijom relizacijom bi, kako tvrde u lokalnoj upravi, značajno bio popravljen kvalitet života građana Kolašina, iz kapitalnog budžeta ove godine, najvjerovatnije, neće biti finansiran nijedan.

Opština je predložila projekte rekonstrukcije kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), rekonstrukciju vodovoda, izgradnju otvorenog sportskog centra, te izgradnju zgrade Opštine, gradske parking garaže i rekonstrukciju gradske pijace.

Prema informacijama “Vijesti”, za izgradnju otvorenog sportskog centra postoji samo idejno rješenje. Prema nezvaničnim informacijama, u toj fazi je i projekat izgradnje zgrade Opštine. Projektne dokumentacije još nema za projekte gradske garaže i pijace.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ranije je kazao da je kapitalni budžet skoro u potpunosti naslijeđen i da je njegov kvalitet jako loš, odnosno da nije dobro regionalno raspoređen.

Država će ove godine, kada je riječ o projektima, koji se ralizuju na području kolašinske opštine, finansirati rekonstrukciju puta prema Beranama, dionicu Jezerine - Lubnice. Takođe, nastaviće započete projekte na Ski-centru Kolašin 1600, izgradnju garaže i hidrotehničke infrastrukture za potrebe skijališta.

Kako je kazao ranije Spajić, Kolašin će iz kapitalnog budžeta dobiti 1.500 eura po stanovniku. Međutim, u lokalnoj vlasti kažu da je ministar "zanemario prioritetne projekte koje je Vladi kandidovala Opština, a koji se direktno tiču života građana Kolašina".

"Bojim se da je namjerno preskočio činjenicu, koju mnogi građani ne znaju, da su projekti na Bjelasici državni i realizuje ih Vlada na teritoriji naše opštine kako bi zakružila infrastrukturu državnog preduzeća Skijališta Crne Gore. Mi smo i ove godine kandidovali šest projekata, od kojih su neki u početnoj a neki u završnoj fazi realizacije, i neophodno je njihovo finansiranje tokom ove godine od strane Vlade i Uprave za javne radove. Očekujemo da Vlada ove godine finansira makar tri najurgentnija projekta. To su PPOV i kanalizaciona mreža, vodovodni sistem i sportski tereni na Lugu, jer su prioritetni za naše građane i kao takve smo ih svake godine kandidovali", kazao je “Vijestima” predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić.

Prema njegovim riječima, “za PPOV preko 80 odsto finansijskih sredstava obezbjeđuju EU fondovi“. Skladištenje otpadnih voda je višedecenijski problem Kolašina. Sve otpadne vode iz grada više od već dvije i po decenije, završavaju u dvije nauređene lagune na Brezi, u neposrednoj blizini Tare.

Kako je kazao Đukić, lokalna uprava je "već napravila značajne iskorake i započela dio poslova" za projekte rekonstrukcije vodovodnog sistema i sportskih terena na Lugu.

Podsjeća da je za vodovodni sistem služba menadžera već obezbijedila preko 200.000 iz EU IPA fondova za rekonstrukciju vodoizvorišta i nabavku važne opreme. Za otvoreni sportski centar, pored idejnog rješenja, u toku je priprema glavnog projekta, a počeli su, kaže, i zemljani radovi pripreme lokaliteta na Lugu.

"Međutim, nijedna opština ne može sama realizovati tako velike i zahtjevne projekte bez pomoći Vlade. Zabrinjavajuće je da uvidom u predlog budžeta Crne Gore za 2021. nijesam pronašao nijedan od ovih prioritetnih projekata za građane Kolašina. Budžetom su predviđena izvjesna sredstva za upravljanje otpadom, sanitarne deponije, vodosnabdijevanje i slično, ali su iznosi dati kumulativno za više opština, tako da se ne može znati koji iznosi su predviđeni za Kolašin i da li će ih uopšte biti. U tekstu od 1.600 strana nema nijedna druga stavka koja se odnosi na Kolašin", tvrdi Đukić.

Ove godine niti je Opština kandidovala niti je, očigledno, u planu Vlade rekonstrukcija zgrade u kojoj je, tokom Drugog svjetskog rata, konstituisano Zemljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja (ZAVNO) Crne Gore i Boke.

Brigu u tom objektu godinama su najavljivali iz bivše Vlade, ali je objekat i dalje ruina.

Takođe, izvjesno je da skoro neće biti rekonstrukcije ni Spomen-doma, objekta koji je u vrlo lošem stanju i u kojem su sada kancelarije lokalne uprave.

Bonus video: