Izvještavanje mora biti nezavisno i izbalansirano

Kandidati za Savjet RTCG intervjuisani pred članovima Administrativnog odbora

7440 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović

Nezavisno, izbalansirano izvještavanje, povećanje povjerenja i gledanosti, konkurentnost, povećanje sopstvene produkcije su glavne smjernice, kojih će se držati kandidati za Savjet Radio-Televizije Crne Gore, ukoliko budu izabrani, a koji su danas intervjuisani pred članovima Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore.

Razgovor je obavljen sa kandidatima koji su predloženi ispred nacionalnih ustanova kulture i nevladinih organizacija iz oblasti kulture, i to sa Stefanom Boškovićem, Radojem Mijuškovićem, Naodom Zorićem i Aleksandrom Ćukovićem.

Kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija iz oblasti medija, osim udruženja emitera, i to sa Veselinom Drljevićem, Ljubomirom Mudrešom i Željkom Đukićem.

Bošković, koji je scenarista, naveo je da treba više da bude zastupljeno nezavisno novinarstvo, da se poveća sopstvena produkcija, odnosno da ima više serija, drame, a da se to može postići kroz kooprodukciju sa drugim televizijama u regionu.

“Kooprodukcija, najviše na proizvodnji domaćeg sadržaja, da se ne nagažuju eksterni saradnici. Povezivanje sa regionalnim televizijama, ukoliko budžet može to da pokrije da se ide na koprodkcioni nivo”, naveo je Bošković.

Za Mijuškovića je problematično što portal RTCG, prema istraživanjima, nije u tri najčitanija u Crnoj Gori, a povjerenje u rad je na 4,9 procenata, odnosno daleko iza privatnih, što je zabrinjavajuće.

“Treba da ima informativu, kojoj se najviše vjeruje. Ne smije biti jednostranog izvještavanja, odnosno mora da bude izbalansirano”, naveo je Mijušković. Istakao je da je neophodno imati.

On je istakao da u RTCG su ogromni izdaci za plate, a da on, koji je tamo radio, zna koliko je optimalan broj.

“U jednoj smjeni kada dođete možete da zateknete stotinjak radnika. Nema osam smjena”, naveo je Mijušković.

On je istakao da broj od 800 zaposlenih, koliko ih trenutno ima, nije realan.

Na pitanje članice Odbora iz Demokratske partije socijalista Daliborke Pejović da li smatra, s obzirom da radi na promociji NATO i EU integracija, preko Alfa centra da na Javnom servisu ima dovoljno sadržaja iz tih oblasti, Mijušković je istakao da misli da treba da ih ima više.

“Znamo svi šta se dešavalo 99 godine, ne treba zaboraviti, ali treba se postaviti prema interesu države, a ja mislim da je interes da budemo članica NATO. Ako me pitate da li podržavam operaciju 'Milosrdni anđeo', smatram da apsolutno nije bilo potrebe za tim, jer je bila mimo Odluke Savjeta bezbjednosti”, kazao je Mijušković.

On je istakao da upravo kroz dijalog treba dileme otkloniti, u smislu boljeg informisanja, jer ima građana koji prema NATO, imaju predrasude sa pravom. Zorić je naveo u svom programu da Televizija Crne Gore pravi najviše problema, umjesto da okuplja sve nas.

“U podijeljenom društvu treba da bude kohezioni faktor, koja promoviše sve vrijednosti”, naveo je Zorić.

Ćuković je, između ostalog naveo, da je u dosadašnjem radu RTCG bilo grešaka, kršenja standarda.

Razgovori sa idućim kandidatima biće nastavljeni u petak.

Bonus video: