Dio građana će birati vakcinu

Punktovi će naredne sedmice da budu spremni za masovnu imunizaciju Ublažene mjere u šest opština

9575 pregleda 7 komentar(a)
Građani čekaju u redu ispred punkta za vakcinaciju u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Građani čekaju u redu ispred punkta za vakcinaciju u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Zdravstveni sistem se priprema za masovnu imunizaciju, svi punktovi trebalo bi da budu spremni već početkom naredne sedmice, dok bi kontigent od 201.000 doza kineske vakcine Sinofarm trebalo da stigne kad je i najavljeno - oko 20. aprila.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je juče da je epidemiološka situacija bolja nego u prethodnom periodu i da je fokus sada na poštovanju mjera i vakcinaciji.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li građani mogu da biraju vakcinu kada krene masovna vakcinacija, što je slučaj u susjednoj Srbiji, Borovinić-Bojović je kazala da određeni broj pacijenata, zavisno od nalaza koji posjeduje prije kovida, neće biti u situaciji da bira vakcinu. “Ne zato jer je to nečija volja već jer određeni medicinski kartoni ne podrazumijevaju svaku vakcinu. Ta kategorija primiće vakcinu koju im kao najbolju preporuči ljekar pri pregledu prije vakcinacije, ako u tom trenutku postoji više vakcina. Oni koji nemaju ograničenja, moći će da biraju vakcina, ali zavisno od raspoloživosti”, rekla je Borovinić-Bojović.

Ublažene mjere u više opština, u kafićima i četvoro za stolom

Mjere protiv koronavirusa ublažene su juče u više opština, pa će tako ulazak i izlazak iz Ulcinja, Bijelog Polja, Cetinja i Bara da bude dozvoljen i radnim danima.

Na konferenciji za medije saopšteno je da je i u tim opštinama dozvoljen rad tržnih centara, štandova, tezgi, kadionica, fitnes centara i teretena. S obzirom na pad broja novooboljelih u ovim opštinama biće dozvoljen i rad ugostiteljima unutar objekata, a za jednim stolom, unutra i vani, moći će da budu do četiri osobe.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Radica Raičević pojasnila je da je u Nikšiću i Šavniku omogućen rad ugostiteljskim objektima u baštama, sa maskimalno dvoje ljudi za stolom, kao i rad privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (prodavnice obuće i odjeće, kozmetički i frizerski saloni i slično) od sedam do 21 sat.

Vaspitno-obrazovne ustanove počinju regularno da rade od 12. do 16. aprila u Ulcinju, Bijelom Polju, na Cetinju i u Baru, a u Nikšiću i Šavniku pohađanje nastave u školama dozvoljeno je samo za maturante i polumaturante. Nastava se redovno pohađa u Plavu, Gusinju, Petnjici, Herceg Novom, na Žabljaku, Tivtu, Kotoru, Plužinama, Tuzima, Budvi, Rožajama.

Raičević je rekla da će u Danilovgradu, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, biti obustavljena redovna nastava i prelazi se na onlajn sistem, dok će u škole redovno ići samo maturanti i polumaturanti. U ugostiteljskim objektima u Danilovgradu mogu da rade samo terase, a za jednim stolom dozvoljeno je da budu dvije osobe.

Zabrana međugradskog saobraćaja vikendima u čitavoj Crnoj Gori i dalje ostaje na snazi, a “policijski čas”, odnosno sloboda kretanja biće i dalje ograničena od 22 sata do pet ujutru narednog dana. Od danas je ponovo omogućen boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport. Takođe, kruzerima se dozvoljava ulazak u luke, a uslov za ulazak stranaca je negativan PCR test, pozitivan serološki test na antitijela klase IgG ili dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u našu zemlju vakcinisani drugom dozom vakcine protiv Covida-19.

Milatović: Sredinom maja broj oboljelih biće kao prošlog ljeta

Posjeta turista iz regiona ove godine bi trebalo da bude na nivou od 80 odsto iz 2019, kako bi se ostvarila Vladina projekcija prihoda od turizma u predstojećoj sezoni, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Milatović je ocijenio da bi broj oboljelih u zemlji sredinom maja mogao da bude na nivou koji je bio prošle godine na ljeto.

On je, prema podacima koje je iznio, kazao da se u Crnoj Gori bilježi snažniji pad broja oboljelih u poređenju sa “konkurentskim destinacijama” poput Hrvatske, Kipra, Grčke i Turske.

Milatović je na konferenciji za novinare kazao da bi, u cilju ostvarenja Vladinih projekcija, posjeta turista iz istočne Evrope ove godine trebalo da bude na nivou 60 odsto iz 2019. godine, a iz zemalja EU 40 odsto.

„U Crnoj Gori, kada je u pitanju realizacija turističkog prometa, postoje tri značajna tržišta - regiona na koje se odnosi 38 odsto prometa, istočne Evropa 29 odsto i EU 22 odsto. Svi ostali imaju deset odsto prometa”, precizirao je Milatović.

Prema Vladinim projekcijama, ove godine se očekuje 60 do 65 odsto prohoda od turizma koji su ostvareni 2019. godine.

Milatović je juče istakao i da je “obezbijeđeno oko 600.000 doza vakcine do kraja juna ove godine, što je dovoljno za vakcinaciju 300.000 stanovnika”. Kazao je da se intenzivno radi na kreiranju zdravstvenih protokola za turiste, čiji će dolazak da bude potpomognut i startovanjem nove nacionalne aviokompanije 1. juna.

Milatović je najavio učešče Vlade u subvenciji PCR testova za turiste i istakao da je od posebne važnosti promocija Crne Gore kao turističke destinacije, pa je otvorena posebna Covid-19 stranica na sajtu montenegro.travel.

Preminulo devet osoba, popunjenost kapaciteta 67 odsto

Borovinić Bojović kazala je da je popunjenost bolničkih kapaciteta 67 odsto i da se primjećuje pad broja hospitalizovanih. Na bolničkom liječenju juče je bilo 518 inficiranih. Od posljedica infekcije preminulo je devet osoba, a registrovano je 237 novopozitivnih.

Uskoro i vakcinacija u Domu za stare u Bijelom Polju

U Domu za stare u Bijelom Polju nije počela vakcinacija korisnika, potvrdio je “Vijestima” navode čitalaca direktor te ustanove Dejan Pavićević. Kazao je i da u bjelopoljskom Domu među korisnicima nema ni pozitivnih na novi koronavirus.

“Istinite su tvrdnje vaših čitalaca da u našoj ustanovi nije započeta vakcinacija korisnika. Razlog tome je što se pridržavamo pravila Instituta za javno zdravlje koje kaže da vakcinaciju možemo da započnemo tek nakon što prođe 14 dana od posljednjeg pozitivnog korisnika, a kod nas je to bilo 30. marta. Nakon isteka predviđenog vremena, započećemo vakcinaciju, a vakcine, za našu ustanovu, obezbijeđene su i ‘na čekanju’ u JZU Dom zdravlja Bijelo Polje”, rekao je Pavićević “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, u toj ustanovi započeli su vakcinaciju zaposlenih i do sada je prvu dozu vakcine primilo njih petnaest.

U Domu za stare u Bijelom Polju trenutno je smješteno 135 korisnika.

Bonus video: