Seksualno obrazovanje i pooštravanje kaznene politike način da se zaustavi seksualno nasilje

Predstavnici Udruženja "Roditelji" u utorak će se sastati sa premijerom Krivokapićem a od njega će zahtijevati da se kazne usklade sa evropskim zakonima i da nema donošenja olakšavajućih okolnosti

43088 pregleda 431 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

"Odrasli svijete, ja samo samo dijete", "Tišina je neprijatelj", "Hoću da su sva djeca bezbjedna"... neke su od poruka koje su nosili učesnici skupa na centralnom trgu u Podgorici, gdje se, nakon poziva na društvenim mrežama, zbog nedavnog slučaja obljube osmogodišnje djevojčice za koji se sumnjiči komunalni policajac, okupilo više stotina građana.

"Hoću doživotnu robiju za svakoga ko se usudi da na pogrešan i način dodiruje bilo koje dijete", još jedna je od poruka.

Među učesnicima skupa su i mladi i stariji, djeca... Neki od njih, kao način da se slične situacije preveniraju, uz pooštravanje kaznene politike, predlažu i izmjene u obrazovnom sistemu i uvođenje i seksualnog obrazovanja.

"Udruženje "Roditelji" stalo je uz građane koji su pokazali inicijativu za slanje jedne jake poruke, da je krajnje vrijeme da se nešto uradi kad je u pitanju neadekvatna zakonska regulativa, kad je u pitanju kažnjavanje ovih najgorih djela. Naša djeca nisu bezbjedna, zbog toga što kazne nisu adekvatne. Za najgnusnije zločine ove vrste nad djetetom, donja granica je tri godine, što je apsolutno neadekvatno, a svjedoci smo i danas i ovih dana, da se vrlo često ide i ispod te donje granice", kazala je Danijela Knežević iz tog Udruženja.

Podsjetila je da su i ranije tražili izmjene kaznene politike, a sada, kako je rekla, zahtijevaju da se to desi u hitnom postupku.

"Da se donja granica poveća onoliko koliko je neophodno da bi kazne bile usklađene i sa evorpskim zakonima i da se nikad ne ide ispod donje grancie, i da nema donošenja olakšavajućih okolnosti, jer vrlo često u donošenju presuda uzete su u obzir i olakšavajuće okolnosti, pa imamo nedavni slučaj gdje je 18-godišnjak napastvovao djevojčicu i za to je dobio samo godinu i po dana. To je apsolutno neadekvatna kazna", rekla je ona.

Knežević je rekla da su danas dobili poziv premijera Zdravka Krivokapića i da predstavnici Udruženja u utorak idu na razgovor sa njim.

"Što je konkretan brzi odgovor i veoma nam je značajno što je pokazatelj da kada se građani aktiviraju, kada imamo jednu ovakvu građansku akciju, da nas čuju", poručila je Knežević.

Trg nezavisnosti protest obljuba
foto: Damira Kalač

Novica Stamatović iz Podgorice otac je dvoje djece, djevojčice i dječaka. Na skup je, kako je rekao "Vijestima", došao da podrži svu djecu.

"Djevojčicu ne poznajem, kao ni porodicu, a mogla je biti moja kćerka. Moramo da se solidarišemo svi, da država uzme stvar u svoje ruke i da rade što treba da rade, da mijenjaju zakone, pooštre kazne...", kazao je on.

Među porukama na skupu jedna se odnosi i na zahtjev državi da uspostavi registar pedofila. Stamatović je saglasan sa takvim zahtjevom.

"To definitivno, da znamo ko nam živi u zgradi, da znamo ko je, da možemo da reagujemo, jer nije policija uvijek prisutna", rekao je on.

Na pitanje koliko razgovara sa svojom djecom na teme koje bi eventualno mogle da ih pripreme za slične situacije, rekao je da razgovara, ali da su djeca danas jako puno izložena i uticaju društvenih mreža.

"Razgovaramo, kćerka ima 12 godina, sad je možda u najgorem periodu. Pričam dosta, ali koliko god da se priča, uticaj društvenih mreža, Tik Toka... nekad ta priča ne dopire toliko do njih", kaže on.

Vjeruje da bi od pomoći bile izmjene u sistemu obrazovanja.

"To obavezno, da djeca znaju šta je dobro, šta je loše, kad nešto treba, kad ne treba... Generalno kao društvo pustili smo da se sami uče...", kaže Stamatović.

Izmjene u obrazovanju, u smislu uvođenja seksualnog obrazovanja kao predmeta u škole, predlažu iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore. Kopredsjednica Branka Bošnjak danas je bila na skupu u Podgorici.

"Da se uvede seksualno obrazovanje u škole, da bi djeca na neki način bila obrazovana i pripremljena, da znaju kako da se ponašaju, ako se to može naučiti u ovakvim situacijama, ali svakako bi to bila neka vrsta preventive", kazala je Bošnjak.

Iz Ženskog kluba prije dva dana saopšteno je da će pripremiti izmjene i dopune Krivičnog zakonika sa ciljem pojačavanja kazni koje se odnose na krivično djelo obljube djeteta. Osim toga, kako je danas rekla Bošnjak, neophodne su i izmjene zakona koje se odnose na zloupotrebe položaja, ne samo prema djeci, nego i kad je u pitanju ponašanje zaposlenih i seksualno uznemiravanje.

"Što je veliki problem u društvu i ne pridaje mu se veliki značaj. Smatrali smo da su kazne u Krivičnom zakoniku preblage i svakako ćemo ići na pooštravanje kazni", rekla je ona, dodajući i ne treba mnogo da bi taj zakon bio izmijenjen.

"U pitanju je par normi", poručila je Bošnjak.

Najavila je i da će ona i Vesna Pavićević (DPS), kao kopredsjednice Ženskog kluba, za sljedeću sedmicu zakazati sjednicu, a da očekuje da u što skorijem roku, izmjene Krivičnog zakonika budu usvojene "možda već na proljećnom zasijedanju Skupštine".

Iz Tužilaštva u Podgorici nedavno je saopšteno da je komunalni policajac R.O, van radnog vremena, u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, obljubio je osmogodišnju djevojčicu. On je uhapšen i sudija za istragu odredio mu je pritvor do 30 dana. Portparolka Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić kazala je tada da je za to krivično djelo zaprijećena novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine.

Dosadašnje presude
Dosadašnje presudefoto: Damira Kalač

U zahtjevu za strože kazne, iz Udruženja "Roditelji" danas na skupu podsjetili su na dosadašnju praksu u kažnjavanju.

"Djevojčicu od 12 godina seksualno je zlostavljao ‚čovjek’ od 47 godina, kazna 10 mjeseci zatvora; dječaka od 13 godina više puta prisilio na bludne radnje njegov nastavnik od 64 godine, kazna devet godina zatvora; djevojčicu od 10 godina seksualno zlostavljao ‚čovjek’ od 46 godina, kazna godina zatvora; djevojčicu od 13 godina više puta seksualno zlostavljao ‚čovjek’ od 60 godina, kazna četiri i po godine; djevojčicu od pet godina dodirivao i prisiljavao da ona dodiruje njega, 18-godišnjak. Kazna jdna i po godina zatvora", naveli su na transparentima koje su na skupu u Podgorici simbolično nosila - djeca.

Okupljanjem su prekšene mjere Ministarstva zdravlja propisane u suzbijanju zarazne bolesti kojima su zabranjena okupljanja.

Bonus video: