Budva: Korona prepolovila naplatu komunalija

Završno sa 31. martom ukupno zaključeno 14 ugovora, iako je građevinski biznis bio aboliran u vrijeme zatvaranja

7341 pregleda 4 komentar(a)
Posustao građevinski biznis: Budva, Foto: Vuk Lajović
Posustao građevinski biznis: Budva, Foto: Vuk Lajović

Da je pandemija koronavirusa uzdrmala i najprofitabilniji biznis u Budvi - gradnju stanova i apartmana za tržište, potvrđuju i zvanično podaci opštinske Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, po kojima je naplata komunalija u prva tri mjeseca ove godine svega 788 hiljada eura, što je duplo manje nego lani.

Iako je građevinski biznis praktično bio aboliran u vrijeme lokdauan, kako prošle, tako i ove godine kada je u Budvi sve bilo zaključano, te zabranjen rad mnogim djelatnostima, pa se na gradilištima nesmetano radilo, naplata komunalija potvrđuje da je gradnja stanova, koja je pune dvije decenije donosila milionsku zaradu građevinskom lobiju, sada posustala.

Naglasivši da je zaključno sa 31. martom ukupno zaključeno 14 ugovora, načelnik Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Kaluđerović kazao je “Vijestima“ da je u prva tri mjeseca naplaćeno 788.572 eura, od kojih od pravnih lica 634 hiljade, a od građana 153 hiljade eura.

“Prošle godine u istom periodu naplaćeno je duplo više, odnosno 1,67 miliona eura, od kojih 1,2 miliona eura od pravnih lica, a od građana 439 hiljada eura“, kazao je Kaluđerović.

On je podsjetio da je budžetom za ovu godinu planirano da se na ime komunalija ukupno naplati 5,5 miliona eura, od kojih 3,75 miliona od pravnih lica, a 1,75 miliona od građana.

“Trudićemo se da ostvarimo ono što je budžetom predviđeno“, kazao je Kaluđerović.

Ninoslav Kaluđerović
Ninoslav Kaluđerovićfoto: Vuk Lajović

Komunalije su, pored poreza, jedan od glavnih prihoda kojima se puni budvanska kasa. Opštinska Služba je još na kraju 2020, kako je na jednom od skupštinskih zasjedanja kazao Kaluđerović, uspjela da ostvari zacrtani četvorogodišnji plan, i pored korona krize koja je praktično od marta desetkovala naplatu, a posebno tokom ljetnje političke krize i nasilne promjene vlasti, kada bukvalno u junu, julu i avgustu nije naplaćeno ni centa.

Služba kojom rukovodi Kaluđerović uspjela je da naplati čak 32 miliona eura i ostvari četvorogodišnji plan - 2017. je naplatila 10,8 miliona eura premašujući plan za 32 odsto, 2018. naplatila je 9,4 miliona eura, čime je premašila plan za 34 odsto, a 2019. premašila je plan za čak 44 odsto, naplativši 10,2 miliona eura na ime komunalija.

Slabija naplata komunalija može ozbiljno da utiče na finansijsko stanje najbogatije primorske opštine. Manjak novca u budvanskoj kasi već sada se osjeća, a rukovodstvo grada, kao jednu od rezervnih opcija, ukoliko se nastavi sa lošijim prilivima novca, vidi i u kreditnom zaduženju, kao posljednjoj opciji. Kako je u više navrata isticano, sve oči su uprte u predstojeću sezonu, od koje se očekuje da će donekle oporaviti Budvu, nako prošlogodišnjeg kraha.

Građevinski biznis svuda u problemu

I zvanični statistički podaci pokazuju da je građevinski biznis na nivou cijele Crne Gore u problemu.

Prema podacima Monstata investitori su već u 2019. godini smanjili broj zahtjeva za dobijanje dozvola za 50 odsto, a u 2020. za 70 odsto u odnosu na prosjek ranijih godina. Podaci Monstata pokazuju da su firme i građani tokom prošle godine predali 224 zahtjeva za građevinske dozvole kojima je predviđena izgradnja 1.297 stanova, što je ubjedljivo najmanje u posljednjih deset godina za koliko postoje podaci o uporedivim istraživanjima.

Druga godina sa najmanjim brojem zahtjeva je 2019. kada je predato 197 zahtjeva za gradnju 1.580 stanova. Godinu ranije, tražene su dozvole za gradnju 2.339 stanova, a u skoro svim godinama prije toga cifra je bila značajno veća od tri hiljade.

Bonus video: