Perović: Napad na zgradu Bogoslovije, prijećeno đacima

Rektor Cetinjske bogoslovije kazao je da su napadači, između ostalog, zaprijetili da će ponovo doći narednih noći

26814 pregleda 1769 reakcija 115 komentar(a)
Perović, Foto: Savo Prelević
Perović, Foto: Savo Prelević

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović obratio se ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću povodom incidenta koji se, kako je naveo u dopisu, dogodio kod te bogoslovske škole.

Perović je kazao da je 15. aprila, oko dva ujutru, ispred zgrade internata Bogoslovije u naselju Donje polje, grupa od "desetak huligana nasrnula na pomenutu zgradu, uzvikujući psovke i prijetnje i lomeći školski inventar."

"Pomenuti nasilnici su prijetili đacima, vrijeđali ih na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, fizički nasrtali i oštetili vrata i prozore na zgradi, a potom dovukli kontejnere koji su se nalazili preko puta ulice i zapalili u njima vatru. Zatim su se udaljili u pravcu hotela 'Grand' i centra grada uz povike da će ponovo doći narednih noći", naveo je Perović u dopisu ministru.

Kazao je da su detalji tog slučaja prijavljeni cetinjskoj policiji ujutro oko 10:20 časova.

"Dežurni profesor nije reagovao na način da momentalno pozove policiju, i to je vjerovatno njegov propust, mada s obzirom na okolnosti može biti razumljivo da je i sam čekao da ova neprijatnost prođe, vjerujući da će se završiti bez težih posljedica", dodao je Perović.

Kazao je da se Sekuloviću ne bi obraćali da nije bilo prijetnji o ponavljanju napada.

"Drugi razlog što Vam se obraćamo, i zbog čega ćemo o ovom pismu obavijestiti crnogorsku javnost jeste naša želja i poziv (naročito upućen cetinjskom građanstvu) da tenzije koje su nastale političkim i medijskim manipulacijama i konstantnim neosnovanim prozivanjem i kritikovanjem SPC sa najviših državnih adresa, a usljed aktuelnih društveno-političkih zbivanja u Crnoj Gori, ne bi smjele da negativno utiču na vladanje naše omladine i da kvare Bogom blagosloveni javni red i mir našeg prestonog grada. Uprava naše škole ne pamti da se ovakav napad na đake desio u posljednjih desetak godina, niti je od strane naših đaka, ili od strane njihovih vršnjaka sa Cetinja, bilo ikakvih povoda za tako nešto", naveo je Perović.

Rekao je da su uvjereni da će ministar preduzeti sve iz njegove nadležnosti što bi preduprijedilo ponavljanje incidenta.

Bonus video: