Vlada usvojila informaciju: Rakočević da potpiše sporazum sa Južnom Korejom

Četiri glavna polja djelovanja ovog obrazovno-istraživačkog centra na planu sajber bezbjednosti su tehnologije, strategije, operacije i pravo

10581 pregleda 1 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je usvojila informaciju o potpisivanju Tehničkog sporazuma između Crne Gore i Nacionalne obavještajne službe Južne Koreje u vezi doprinosa radu NATO Centra izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu.

“Ovlašćuje se pukovnik Živko Rakočević, nacionalni predstavnik Crne Gore u Savezničkoj komandi za transformaciju, da potpiše predmetni sporazum,” navodi se u informaciji koja je bila na dnevnom redu današnje sjednice Vlade. Crna Gora je nakon sprovedenog procesa pridruživanja od 9. juna 2020. godine postala članica NATO Centra, sa statusom sponzorske nacije. Centar pruža podršku svojim članicama i NATO-u u oblasti sajber odbrane kroz primijenjena istraživanja, ekspertska savjetovanja, obuke i vježbe."

Četiri glavna polja djelovanja ovog obrazovno-istraživačkog centra na planu sajber bezbjednosti su tehnologije, strategije, operacije i pravo.

“Tehnički sporazum, između ostalog, podrazumijeva učešće kontributora u vidu upućivanja jednog ili dva štabna oficira na rad u okviru Centra, kao i godišnju kontribuciju u iznosu od 23.000 eura po štabnom oficiru. Inicijalni period trajanja Sporazuma je predviđen do 31. decembra 2024. godine, sa mogućnošću produženja zajedničkim pisanim pristankom učesnika. Predstavnici Centra očekuju da Tehnički sporazum bude potpisan od strane nacionalnog predstavnika u okviru Savezničke komande za transformaciju,” navodi se u informaciji koju je pripremilo Ministarstvo odbrane.

Bonus video: