Carević: Umjesto da bude kažnjena, Pajković je nagrađena

Gradonačelnik Budve traži od ministarke Tamare Srzentić da hitno pokrene disciplinski, a potom i krivični postupak protiv glavne upravne inspektorke, jer je učestvovala u ljetošnjoj demonstraciji sile

16394 pregleda 60 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Carević uputio je urgentni dopis ministarski javne uprave, digitalnog društva i medija Tamari Srzentić, zatraživši od nje da hitno pokrene disciplinski, a potom i krivični postupak protiv glavne upravne inspektorke Jelene Pajković, koja je bila jedna od glavnih aktera ljetošnjeg lokalnog udara i nasilne smjene legitimno izabrane vlasti.

Prvi čovjek Budve, kako je “Vijestima” potvrđeno, na ovakav potez se odlučio nakon što je na adresu njegovog kabineta stigao dopis Pajković, potpisane kao glavna upravna inspektorka, koja je tražila da se predsjednik Opštine izjasni da li Vladan Stevović i dalje obavlja funkciju v.d. glavnog gradskog arhitekte, nakon što mu je 4. februara prestala dužnost.

Uslijedio je urgentan odgovor Carevića, koji se obratio ministarki Srzentić da u najmanju ruku mora procesuirati upravnu inspektoru, upoznajući je sa svim detaljima oko učestvovanja Pajković u nasilnoj smjeni vlasti u Budvi u junu prošle godina, kada je sa kordonom policije ušla u zgradu Opštine po nalogu tadašnje ministarke javne uprave Suzane Pribilović.

“Dopisom od 6. aprila obratila se glavna upravna inspektorka Jelena Pajković zahtijevajući informacije u vezi sa obavljanjem dužnosti v.d. glavnog gradskog arhitekte u Opštini Budva, Vladana Stevovića. Prije svega, kratko bih vas podsjetio na dešavanja u Opštini Budva u kojima je učestvovala upravo inspektorka Pajković, koja je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti u Opštini Budva 16. juna prošle godine i to nakon isteka radnog vremena, tačnije u 16.20 časova pokušala da uruči zapisnik i rješenje Ministarstva javne uprave, ali zbog isteka radnog vremena nije uspjela u toj namjeri“, naveo je Carević u dopisu u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Dodaje da je sljedećeg jutra, odnosno 17. juna “ zloupotrebom državnih organa u političke svrhe, posebno Ministarstva javne uprave kojim rukovodite, a potpomognuta snagama Uprave policije, slušajući instrukcije tadašnje ministarke javne uprave Suzane Pribilović, inspektorka Pajković lično učestvovala u demonstraciji sile na najbrutalniji način i sprovođenju lokalnog državnog udara u Opštini Budva“.

“Službenici Ministarstva javne uprave na čelu sa izvršiocem naloga, inspektorkom Pajković, zloupotrijebili su svoje nadležnosti u političke svrhe, s ciljem da podrže političku korupciju i pomognu nasilnu smjeni vlasti u Opštini Budva. Sva tada eventualno sporna pitanja iz nadležnosti Upravne inspekcije je trebalo da budu predmet odlučivanja sudskih instanci, a ne policijskih kordona. Napomene radi, Upravnoj inspekciji je bilo omogućeno da vrši inspekcijski nadzor, kao i da izvrši uručenje akata na zakonom propisan način, stoga nije bila potrebna nikakva „asistencija“ drugih državnih organa“, istakao je Carević.

Kako je naglasio, uz “brutalno kršenje zakona, zloupotrebu policijskih ovlašćenja, nepotrebnu i neprimjerenu upotrebu sile prema zaposlenima i licima koja su se zatekla tom prilikom u zgradi Opštine došlo je do narušavanja javnog reda i mira, batinanja i hapšenja lokalnih funkcionera“.

“Stoga, imajući u vidu ovu činjenicu, mišljenja sam da je već odavno trebalo da pokrenete disciplinski i krivični postupak protiv lica koja su ispred Ministarstva javne uprave, na čelu sa inspektorkom Pajković učestvovala u nasilnim događajima u Budvi, te nemam namjeru da sa istom budem čak ni u u profesionalnoj korespondenciji, niti istu smatram osobom koja bi ispred ministarstva kojim rukovodite trebalo da bude osoba koja ‘ispituje’ bilo šta u Opštini Budva. Naprotiv, od vas kao profesionalne i stručne ministarke očekujem najskorije pokretanje disciplinskog i krivičnog postupka protiv iste, kao i ostalih službenika koji su imali udjela u ovim nemilim događajima“, zakljulčio je Carević.

Upravna inspektorka Ministarstva Jovana Nišavić u februaru je zabranila Stevoviću obavljanje poslova upravnog postupka i donošenje akata, jer ne ispunjava zakonom propisane uslove za obavljanje tog radnog mjesta. Ona je istovremeno donijela i rješenje kojim je naredila Careviću da otkloni nepravilnosti u odnosu na imenovanje v.d. glavnog gradskog arhitekte. “Stevović nema deset godina radnog iskustva u oblasti urbanizma i arhitektonske prakse u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da se u nivou 1 razvrstava i zvanja glavni gradski arhitekta VII 1 nivoa kvalifikacije obrazovanja i najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti urbanizma i arhitektonske prakse. Stevović nije loklani službenik zaposlen u Službi glavnog gradskog arhitekte u smislu člana 124 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da za vršioca dužnosti će se odrediti lokalni službenik iz organa lokalne samouprave, stručne službe, odnosno posebne službe u kojem se određuje vršilac dužnosti, koji ispunjava uslove za glavnog administratora,odnosno za radno mjesto visokog rukovodnog kadra za koje se određuje“, navela je inspektorka Nišavić u rješenju.

Iz Carevićevog kabineta su tada odgovorili da su “indikativna nestručnost ili loša namjera postupajuće upravne inspektorke, koja nije bila u stanju da utvrdi tačan broj godina radnog iskustva”.

Nišavić je konstatovala da Stevović nema položen stručni ispit za rad u državnim organima.

Carević je Stevovića imenovao za vršioca dužnosti glavnog gradskog arhitekte, nakon što je 25. septembra prošle godine smijenio Mladena Ivanovića, koga je imenovala bivša gradska administracija kojom je rukovodio DPS.

Inspekcijski nadzor pokrenut je na osnovu žalbe nekadašanje glavne gradske arhitektice Ane Samardžić, koju je Carević u prošlom mandatu, krajem aprila 2020, smijenio i početkom maja imenovao i tada Stevovića za vršioca dužnosti.

Demokrate prijetile da će završiti u zatvoru

Budvanske Demokrate, odnosno lider te partije u Budvi Mijomir Pejović i šef parlamenta Krsto Radović su još krajem juna podnijeli vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću krivičnu prijavu za organizovano, svjesno i voljno kršenje zakonskih propisa i drugih pravnih akata, protiv funkcionera i odbornika tadašnje skupštinske većine iz redova DPS, SD, Crnogorske i Stevana Džakovića.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su bili i ministarka Suzana Pribilović, ali i inspektorka Jelena Pajković. Tužilaštvo je ovu, kao i slične prijave koje su podnošene zbog političke korupcije i kršenja zakona prilikom nasilne smjene vlasti u Budvi odbacilo.

Demokrate su u više navrata prijetile da će istrajati u tome da Pribilović i Pajković završe u zatvoru.