URA PG: U akciji rušenja Ljubovića i BB Solar, Vuković nastavlja sa devastacijom našeg grada

URA je opet pozvala rukovodstvo Glavnog grada i Agenciju za izgradnju i razvoj Podgorice da obustave bušenje i odlamanje brda Ljubović „jer za time apsolutno nema nikakve potrebe, budući da značaj Ljubovića daleko prevazilazi potrebu za izgradnjom sekundarne saobraćajnice“

17057 pregleda 496 reakcija 32 komentar(a)
Rušenje Ljubovića, Foto: Luka Zeković
Rušenje Ljubovića, Foto: Luka Zeković

Vrijednost radova na izgradnji dvije ulice ispod Ljubovića, radnog naziva „Ulica 1“ i „Ulica 2“, važeći planski dokument procijenio je na nepune 162 hiljade eura, dok je na tenderu koji je realizovala gradska uprava, ugovorena cijena posla čak 3 puta veća - odnosno 455 hiljada eura, a posao rušenja brda Ljubović i probijanja navedenih sekundarnih saobraćajnica povjeren je konzorcijumu više kompanija, među kojima je i kompanija „BB Solar“, Blaža Đukanovića i njegovog kuma Ivana Burzanovića, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

URA je opet pozvala rukovodstvo Glavnog grada i Agenciju za izgradnju i razvoj Podgorice da obustave bušenje i odlamanje brda Ljubović „jer za time apsolutno nema nikakve potrebe, budući da značaj Ljubovića daleko prevazilazi potrebu za izgradnjom sekundarne saobraćajnice“.

„Sve i da navedeni štetni planski dokument jeste važeći, iako se opet ponavljaju dobro poznati scenariji „zombifikacije“ DUP-ova i njihovog nezakonitog produžavanja, radove treba hitno obustaviti, a planski dokument izmijeniti. Kao i svaki zakon, a DUP jeste zakon u oblasti urbanog planiranja, on mora biti legalan i legitiman. A ovaj DUP, rađen isključivo po željama investitora, nije ni jedno, ni drugo“, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Odstupanje od plana
Odstupanje od planafoto: GP URA

URA je pozvala i građevinsku inspekciju da u što kraćem roku izvrši uvid i obavijesti javnost o svim detaljima navedenih radova, a ministra Ratka Mitrovića da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti i spriječi havariju koju sprovode gradonačelnik Podgorice i njegova Agencija.

„Čak i ovaj katastrofalni DUP, koji je usvojila gradska uprava, ukazao je na izuzetno loše stanje postojeće životne sredine i izuzetno nizak stepen ozelenjenosti tog dijela grada. Identična situacija dešavala se i prilikom usvajanja plana „Zabjelo – Ljubović“, po kome je prekomjerenom gradnjom trajno devastirana druga strana brda, a koji takođe nije predviđao bilo kakve zelene površine vodeći se mišlju da je Ljubović – sam po sebi dovoljno zelen“, podsjetili su u Građanskom pokretu URA.

Zbog svega toga, URA zahtijeva da se radovi na bušenju brda Ljubović hitno i trajno obustave, kako ne bi došlo do dodatne devastacije već devastiranog podgoričkog brda.

„Jer tradicionalno neupućeni gradonačelnik Podgorice, kojeg više interesuju džez i konjak, apsolutno nema namjeru da zaštiti vrijedne tačke našeg grada od potpune devastacije. Isti slučaj gledali smo i prilikom izgradnje ulice u podnožju brda Gorica, kada je gradonačelnik popustio pod pritiskom i obećao da „bilo kakve izgradnje iznad kote ulice Veliše Mugoše neće biti“. Koliko je njegova riječ „teška“, najbolje govori podatak da zgradu u srcu Gorice, a daleko iznad navedene visinske kote, danas nesmetano gradi jedna od kompanija koja učestvuje u obrušavanju Ljubovića i izgradnji sporne ulice. Toliko o lokal-patriotizmu Ivana Vukovića“, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Bonus video: