Ministarstvo će razmotriti zahtjev za vraćanje džamije

Jedinstven slučaj da se minaret nalazi uz zgradu gdje građani Pljevalja plaćaju struju mogao bi dobiti epilog.

8094 pregleda 46 reakcija 45 komentar(a)
Od nekadašnje Hadži Hasanove džamije ostao samo minaret, Foto: Goran Malidžan
Od nekadašnje Hadži Hasanove džamije ostao samo minaret, Foto: Goran Malidžan

Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore prihvatilo je zahtjev Nevladine organizacije “Husein-paša” za potpisivanje elektronske peticije da se prostor na kojem se nalazila Hadži Hasanova džamija u Pljevljima vrati u vlasništvo islamske zajednice Crne Gore.

Predsjednik NVO “Husein-paša” Denijal Geljić kazao je da je već prvog dana peticiju potpisalo preko 250 građana. Da bi ona ušla u procedure potrebno je prikupiti tri hiljade potpisa. Peticija koja nosi naziv stop skrnavljenju Hadži Hasanove džamije u Pljevljima potpisivaće se do 13. juna.

“Višedecenijsko skrnavljenje Hadži Hasanove džamije u Pljevljima se mora zaustaviti. Na temelju Hadži Hasanove džamije na Jaliji u Pljevljima, ispod njenog minareta se vrši naplata električne energije. Elektrodistribucija sa munarom je ismijavanje sa islamom, islamskom kulturom i nečovječno ponašanje prema kulturnim spomenicima. Podnosimo peticiju kao građani Crne Gore koja štiti svetinje i kulturne spomenike i koja ne bi trebalo da vrijeđa i izruguje pripadnike cijele jedne religije. Pronaći način da se pod hitno Hadži Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice u Crnoj Gori”, navodi se u tekstu peticije.

Na temeljima porušene Hadži Hasanove džamije u Pljevljima šezdesetih godina prošlog vijeka izgrađena je zgrada pljevaljske Elektrodistribucije, u kojoj je danas smještena naplatna služba Elektroprivrede Crne Gore.

Da su se na tom mjestu obavljali vjerski obredi, danas jedino svjedoči minaret od 30 metara, na zapadnoj strani zgrade u kojoj građani sada plaćaju struju. Ovo je jedinstven primjer da se na temeljima džamije, neposredno uz minaret, izgradi jedan svjetovni objekat.

“Povodom inicijative o povraćaju zemljišta na kojem je 60-ih godina prošlog vijeka sagrađen objekat Elektrodistribucije, a prema određenim izvorima na temeljima nekadašnje Hadži Hasanove džamije, o čemu, kako i sami navodite, svjedoči minaret, obavještavamo vas da smo veoma pažljivo razmotrili sve aspekte od značaja za iznalaženje načina da se očuvaju evidentne kulturno-istorijske i religijske vrijednosti pljevaljskog kraja i njegovih građana. U tom smislu smo tražili informacije o dosadašnjim postupanjima službe zaštite kulturnih dobara u Crnoj Gori, cijeneći prije svega obavezu društva i države da se, prema zemnim ostacima pokojnika ophodimo civilizacijski i sa najvišim stepenom uvažavanja i prava na zaštitu i obilježavanje grobnog mjesta. Takođe, ali ne i manje važno, je pitanje poštovanja i uvažavanja religijske prakse i vjerovanja svih građana, a u konkretnom primjeru, građana islamske vjeroispovijesti”, navodi se dopisu Ministarstva, prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Konstatuje se da vidljivi i očuvani elementi arhitekture nekadašnjeg vjerskog objekta sa pratećim elementima, nemaju status kulturnog dobra, ali da je evidentno da imaju dovoljno kulturno-istorijskih vrijednosti koje treba sačuvati i koje mogu poslužiti za sprovođenje istraživačke kampanje radi zaštite sačuvanih arhitektonskih i svih drugih elemenata od značaja za utvrđivanje i uspostavljanje zaštite nekadašnjeg objekta.

“Istovremeno ističemo da je neophodno paralelno voditi postupak oko utvrđivanja prava vlasništva i upravljanja predmetnim zemljištem, odnosno postojećim arhitektonskim i drugim vrijednostima nekadašnje džamije, u saradnji sa Islamskom zajednicom Crne Gore, a uz uključivanje svih nadležnih državnih i opštinskih organa, naravno i Elektrodistribucije, vodeći računa o poštovanju propisa i prava svih građana i pravnih subjekata“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Bonus video: