Neželjene pojave češće, vakcinu dodatno prate

U pismu zdravstvenim radnicima navodi se da je učestalost neželjenih pojava veća od očekivane u opštoj populaciji, iako su veoma rijetke

40219 pregleda 131 reakcija 17 komentar(a)
Vakcinacija na punktu u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Vakcinacija na punktu u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Kompanija “Glosarij” kao nosilac dozvole za AstraZeneka i crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) obavijestili su zdravstvene radnike da je moguća uzročno-posljedična veza te vakcine i pojave tromboze u kombinaciji sa trombocitopenijom.

U pismu zdravstvenim radnicima navodi se da je učestalost neželjenih pojava veća od očekivane u opštoj populaciji, iako su veoma rijetke.

“Za sada nisu identifikovani specifični faktori rizika. Zdravstveni radnici treba da obrate pažnju na znakove i simptome tromboembolije ili trombocitopenije i da o tome obavijeste osobe koje su primile vakcinu”, piše u dokumentu.

“Glosarij” i CInMED su podsjetili da je kombinacija tromboze i trombocitopenije, u nekim slučajevima praćene krvarenjem, veoma rijetko zapažena nakon primjene vakcine Astra Zeneka.

“Ovo uključuje teške slučajeve koji su se manifestovali kao venska tromboza, uključujući trombozu na neočekivanim mjestima, kao što su tromboza cerebralnih venskih sinusa, splanhične vene, kao i arterijska tromboza, istovremeno sa trombocitopenijom. Većina ovih slučajeva javila se u prvih 14 dana nakon vakcinacije i pretežno je nastupila kod žena mlađih od 60 godina. Neki slučajevi su nažalost imali i smrtni ishod”, navodi se u pismu zdravstvenim radnicima.

Pojasnili su da su se do sada prijavljeni slučajevi javljali nakon primjene prve doze vakcine i da su iskustva nakon revakcinacije još ograničena.

“Komitet za procjenu rizika u oblasti farmakovigilance pri Evropskoj agenciji za ljekove sproveo je detaljnu istragu, ukljujujući procjenu prijava sumnji na neželjena dejstva iz evropske baze podataka o slučajevima krvnih ugrušaka i trombocitopenija kod osoba koje su primile vakcinu, sa posebnim naglaskom na informacije o polu, uzrastu, faktorima rizika, dijagnozi bolesti Covid-19 ako je dostupna, vremenskom periodu od primijene vakcina do početka simptoma, ishodu i kliničkoj slici. Istraga je takođe uključivala i pregled povezane literature, analizu zapaženih u odnosu na očekivane slučajeve...”, objasnili su iz “Glosarija” i CInMED.

U pismu se navodi da se, prema mišljenju stručnjaka, kao najvjerovatnija hipoteza o mehanizmu nastanka neželjenih dejstava smatra poremećaj nalik atipičnoj trombocitopeniji izazvanoj heparinom, ali i da će se sprovesti niz istraživanja kako bi se utvrdio tačan mehanizam pojave i nivo rizika.

“Na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja, uvršteno je neželjeno dejstvo trombocitopenija sa čestom učestalošću, kao i tromboza u kombinaciji sa trombocitopenijom sa rijetkom učestalošću”, istakli su.

“Glosarij” i CInMED saopštili su da je vakcina AstraZeneka lijek pod dodatnim praćenjem, čime se omogućava brzo otkrivanje novih bezbjednosnih informacija.

“Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije nakon primjene ovog lijeka”, piše u dokumentu.

Direktor Doma zdravlja (DZ) Podgorica Danilo Jokić apelovao je juče na građane da se vakcinišu i poručio da samo vakcinisan čovjek, bez obzira na to gdje se kretao, štiti sebe i okolinu.

Jokić je kazao da je DZ Podgorica zadužen da odradi proces vakcinacije slijedeći smjernice i instrukcije resornog Ministarstva i Instituta za javno zdravlja.

“Ono što mogu da kažem da je sigurno je to da će velike doze vakcina stići u posljednjoj sedmici aprila“, kazao je Jokić agenciji MINA.

On je rekao da je izuzetno važno da svi punktovi za vakcinaciju budu spremni “i da je to mnogo važnije od licitiranja dolaska vakcine“.

“Važno je da imamo kadar za vakcinaciju, da su punktovi obezbijeđeni i svi izmješteni iz objekata domova zdravlja, kako bi se primarna zdravstvena zaštita vratila u redovno funkcionisanje“.

Komentarišući najavljeno kašnjenje prve velike isporuke vakcina, Jokić je poručio da se trend pada broja novooboljelih zbog kašnjenja vakcina neće promijeniti.

Od posledica infekcije novim koronavirusom preminule su još dvije osobe, a registrovana su još 174 slučaja infekcije 1.348 uzoraka.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su nozaraženi iz Podgorice (49), Pljevalja (35), Nikšića (20), Bara (17), Bijelog Polja (12), Rožaja (8), Herceg Novog (5), Berana (5), Budve (4), Tivta (4), Cetinja (3), Andrijevice (3), Kolašina (3), Žabljaka (2), Kotora (1), Danilovgrada (1), Ulcinja (1) i Tuzi (1). “Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa COVID-19, kod pacijenata iz... Nikšića i Cetinja od kojih je najmlađi imao 78, a najstariji 83 godine”.

URA predlaže slobodan dan za vakcinaciju

Građanski pokret URA uputiće predlog Vladi kako bi preporučili poslodavcima da zaposlenima omoguće slobodan dan kako bi se vakcinisali.

IZ URA su juče saopštili da je to podsticajna mjera, čiji je cilj da promoviše imunizaciju i olakša proces vakcinacije.

Kako su kazali, masovna vakcinacija stanovništva i mjere koje će do nje dovesti od izuzetnog su značaja prvenstveno sa zdravstvenog aspekta, a potom i za predstojeću turističku sezonu.

“Crna Gora je već krenula u proces masovne imunizacije, a uskoro će biti na raspolaganju veliki broj vakcina, pa će građani moći da izaberu kojom žele da se vakcinišu. Što prije krenemo u taj proces, prije ćemo se vratiti u normalne životne tokove”.

Ocijenili su da Crnoj Gori u ovom trenutku ide na ruku što je mala država.

“Sa nekokoliko stotina hiljada doza možemo završiti iminunizaciju i u konačnom, vratiti se normalnoj svakodnevici. Važno je da svi zajedno učestvujemo u ovom procesu”

Bonus video: