NVO optužuje Vladu za negativan odnos: Zaboravni ili ne trpe kritike

IA tvrdi da je usvojena njihova sugestija da se iz podzakonskih akata briše sporna odredba, a da je Vlada sada ubacila u zakon
1 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.12.2017. 07:29h

Institut alternativa (IA) ponovio je oštre kritike Vladinog Predloga izmjena zakona o državnoj upravi, kojim je propisano da se ne mora sprovoditi javna rasprava za zakone i strategije u oblasti odbrane, bezbjednosti i državnog budžeta.

“Nakon naše osude takve Vladine inicijative, oglasilo se Ministarstvo javne uprave i objasnilo da je takva zabrana već postojala. Veoma je zabrinjavajuće da je jedino njihovo obrazloženje to da je isto ograničenje preuzeto iz podzakonskog akta. Još više zabrinjava da se ministarstvo “ne sjeća” svog obećanja da će sporne odredbe biti izbrisane i iz Uredbe, a ne pojačane zakonom”, saopšteno je iz IA.

Oni su podsjetili da su oni i druge NVO na javnoj raspravi o tom podzakonskom aktu predložili prošle godine da se problematični izuzeci izbrišu. “Štaviše, predlagač Uredbe, Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno tadašnji Direktorat za državnu upravu i lokalnu samoupravu, je naš predlog prihvatio. O tome postoji pisani trag, zvanični izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu uredbe, objavljen 29. jula prošle godine”, navodi se u reagovanju dostavljenom “Vijestima”.

Ministarstvo javne uprave Suzane Pribilović je ranije objasnilo da se spornim odredbama zakona o javnoj upravi, koje je usvojila Vlada, zakonom propisuje ono što je bilo u podzakonskim aktima.

Iz IA su kazali da ministarstvo i Vlada ovim očigledno čine korak unazad u odnosu na obećanje prethodne Vlade. “Predlog zakona kojim se zabranjuju rasprave je veoma rigidan potez koji vodi daljem zatvaranju državne uprave i širenju prostora za samovolju donosilaca odluka koji ne moraju više ni ulagati napor da argumentovano odbrane rješenja koja predlažu”, istakli su iz IA.

Predsjednica UO Koalicije NVO Saradnjom do cilja Ana Novaković saopštila je da je godina dana rada Vlade koju vodi premijer Duško Marković, protekla u neočekivano izuzetno nepovoljnoj atmosferi za rad i djelovanje nevladinih organizacija.

Novaković je kazala da šest ministarstava - unutrašnjih poslova, javne uprave, nauke, održivog razvoja i turizma, finansija i vanjskih poslova, uopšte nije planiralo sredstva za projekte NVO u narednoj godini.

Ona je saopštila da vlast ima negativan stav odnos prema NVO. “O odnosu Vlade prema NVO dosta govori i izjava predsjednika Vlade iz septembra ove godine 'Nevladinim organizacijama je čitava godina i svaki dan u nekoj vrsti zloupotreba jer oni žive od donacija a ne od realnih aktivnosti na terenu', ali sa konferencije za medije tokom koje je problematizirao pravo NVO da imaju kritički osvrt na rad Vlade.

Ovakvim izjavama predsjednik Vlade otkrio je iskreni odnos prema NVO sektoru”, saopštila je Novaković.

Bonus video: