Maraš kažnjena sa 1.000 eura

Po odlasku sa čela Plantaža, bivša izvršna direktorica kasnila sa prijavom imovine

31123 pregleda 1653 reakcija 124 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović
Maraš, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije kaznila je bivšu izvršnu direktoricu 13. jul – Plantaže, Vericu Maraš, zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Time je potvrdila pisanje Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), koji je u decembru objavio da ona nije Agenciji po napuštanju direktorske pozicije prijavila prihode i imovinu u zakonskom roku.

“Odsjek za pokretanje upravnih i prekršajnih postupaka i izdavanje prekršajnih naloga Agencije je izdao prekršajni nalog kojim je Verica Maraš, bivša izvršna direktorica Plantaža, kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 1.000 eura, zbog nedostavljanja izvještaja o prihodima i imovini u roku od 30 dana od prestanka funkcije,” navodi se u odgovoru koji su iz Agencije dostavili CIN-CG. Nalog je izdat 11. decembra. Agencija nema praksu objavljivanja prekršajnih naloga na svom sajtu, samim tim ni imena javnih funkcionera kojima su oni izdati.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner kome je prestala funkcija dužan u roku od 30 dana da Agenciji dostavi vanredni imovinski karton. Ukoliko Agencija potvrdi kršenje Zakona, predviđena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Maraš tada nije odgovorila na pitanja novinara CIN-CG o tome da li je ispunila zakonsku obavezu po odlasku sa čela kompanije. Agenciji je tek krajem marta dostavila imovinski karton.

Prema kartonu koji je dostavila Agenciji, ona je u posljednjoj godini mandata samo na ime povraćaja poreza od države dobila nepunih 23.500 eura, a njena plata je, poslije burnih reakcija javnosti, gotovo prepolovljena sa oko 7.370 na 3.890 eura. Prijavila je i da je do kraja maja primala i po 800 eura kao član Odbora direktora Podgoričke banke.

Maraš je vlasnica stanova od 40, 45, 46 i 147 i garaže od 12 metara kvadratnih. Za najmanji i najveći osnov sticanja upisane su Plantaže, a za druga dva zajam. U kartonu se navodi da je prvi dobila od Plantaža, a drugi odlukom Odbora direktora. Vlasnica je tri automobila, ali i 21.288 akcija u Plantažama.

Otplaćuje dva potrošačka kredita, od septembra 2019. godine 42.294 eura u ratama od 903 eura, a od novembra prošle godine nepunih 8.000 po 227 eura mjesečno.

U skladu sa preporukom Evropske komisije, Agencija od druge polovine 2018. godine direktno izdaje prekršajne naloge.

Agencija je tokom prošle 2020. godine zbog kršenja antikorupcijskih zakona iz svoje nadležnosti, koji uključuje i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, pokrenula ukupno 552 prekršajna postupka, od kojih su 42 prekršajna naloga, a ostatak zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka. Maraš je u drugoj polovini oktobra „rukovodeći se razlozima očuvanja kompanijskih interesa“ od Odbora direktora zatražila da je razriješi sa funkcije izvršne direktorice, navodeći među razlozima i to što se promijenila vlast u zemlji poslije parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta. Maraš je članica sada opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Za direktora je izabran Miroslav Vuković, a Maraš je raspoređena na poslove savjetnice

Bonus video: