Od Opštine Tivat traže desetine miliona eura

Lokalna uprava u Tivtu opterećena velikim brojem tužbi i odštetnih zahtjeva. Najviše novca traži australijski biznismen srpskog prijekla Miroslav Džek Samardžija - čak 12,5 miliona eura

12162 pregleda 3 komentar(a)
Tivat, Foto: SZS Tivat
Tivat, Foto: SZS Tivat

Na posljednji dan prošle godine Opština Tivat imala je ukupno 259 aktivnih sudskih postupaka koje je vodila kao tužena strana ili tužilac.

Ukupna vrijednost sporova koje vodi lokalna uprava nije iskazana u uzvještaju o radu za prošlu godinu opštinske Direkcije za imovinsko-pravne poslove, ali su samo neki od njih višemilionske vrijednosti kao što je to slučaj sa tužbom koju je protiv Opštine podigao australijski biznismen srpskog prijekla Miroslav Džek Samardžija. Biznismen rodom iz Prnjavora u BiH, 2011. tužio je Opštinu smatrajući da je oštećen, jer po novoj planskoj dokumentaciji, više ne može da gradi luksuzni turistički kompleks na zemlji koju je prije desetak godina kupio od mještana Lepetana.

Gradnja oko 6.000 kvadrata apartmana sa pratećim sadržajima na strmoj kosini brda Vrmac na izlazu iz Lepetana prema Stolivu, Samardžiji je bila ucrtana 2002. godine po izmjenama tada važećeg DUP-a. Promjene planske dokumentacije po Samardžijinim željama odradila je administracija tadašnjeg gradonačelnika, a potom visokog funkcionera Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Zorana Jankovića (DPS). Kako je javnosti tada objašnjavao Janković, Samardžija je u gradnju turističkog kompleksa u Lepetanima trebao da uloži najmanje šest miliona njemačkih maraka, što su gradski čelnici cijenili kao veliku i značajnu investiciju za grad i australijskom biznismenu izašli u susret, mijenjajući plansku dokumentaciju i šireći predviđenu zonu stambeno-turističke izgradnje i na Samardžijin plac koji je do tada bio zelena površina.

Nakon usvajanja izmjena DUP-a, Samardžija, međutim, nikada nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za obećavani turistički kompleks. U međuvremenu, pošto je australijsko-srpski biznismen posjekao skoro svo rastinje na svom placu, pokrenulo se klizište koje je desetinama tona zemlje zatrpalo lokalni put Tivat-Kotor preko Prčanja i uništilo dvadesetak metara dužine starog obalnog kamenog zida-parapeta. Zbog toga Samardžija nikada nije snosio posljedice, a Opština je 2007. usvojila novi DUP Lepetana i njegov plac ponovno pretvorila iz građevinske u parcelu namijenjenu za zelenu površinu jer se pokazalo da je teren podložan klizanju i nepovoljan za gradnju.

Samardžija sada sudski traži da mu Opština Tivat namiri štetu koju je navodno pretrpio, iako nikada nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za objekte koje je namjeravao da gradi, te traži obeštećenje u iznosu od čak 12,5 miliona eura.

Tokom prošle godine protiv Opštine Tivat podneseno je 65 novih tužbi i predloga, od kojih se većina (28) odnosi na isplatu nadoknada za faktički eksproprisanu privatnu imovinu građana i firmi. Dvadeset lani pokrenutih postupaka protiv Opštine odnosi se na utvrđivanje prava svojine nad nepokretnostima koje su prilikom izrade posljednjeg katastra, kao tada neobilježene, uknjižene na lokalnu samoupravu, a četiri postupka se tiču određivanja naknade za eksproprisane nekretnine. Po jedan sudski spor u toku prošle godine pokrenut je protiv Opštine Tivat zbog uznemiravanja svojine, izmakle dobiti, diobe, odnosno radi poništenja ranije donesene odluke, a podneseno je i devet zahtjeva za nadoknadu štete i to za preostali dio zemljišta nakon ekspropijacije većeg dijela imanja, zbog ujeda psa, pada u šaht, sudara sa kravom, zaštite autorskih prava i slično.

Tivat tužio i bivši gradonačelnik Siniša Kusovac

Kusovac
Kusovacfoto: Siniša Luković

Među onima koji su lani tužili Opštinu Tivat je i njen bivši predsjednik Siniša Kusovac ((DPS) koji traži poništenje odluke lokalnog parlamenta o njegovoj smjeni sa mjesta gradonačelnika, a koju je nova politilka velčina NP-BF-GB-SDP donijela na sjednici lokalnog parlamenta 16. oktobra prošle godine.

Prema izvještaju Direkcije za imovinsko-pravne poslove, tokom 2020. godine završeno je 66 sudskih postupaka u kojima je jedan od sudionika bila Opština Tivat. Od toga se većina odnosi na postupke koje su građani ili institucije poput Kotorske biskupije pokrenuli protiv Opštine za imovinu koju im je ona eksproprisala ili faktički uzurpirala. Najveći pojedinačni lani presuđen iznos odštete koju bi Opština trebalo da plati Tivćaninu F.A. iznosi nešto preko 286 hiljada eura, ali je na tu presudu Opština izjavila žalbu Ustavnom sudu.

Bonus video: