"Broj zaraženih koronom smanjen sa 11.000 na ispod 3.000, CG bolja od 12 zemalja EU"

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da broj novooboljelih od korone u Crnoj Gori na 100 hiljada stanovnika iznosi 437,6, što je kako navode, najmanja vrijednost, odnosno najbolji rezultat, od septembra 2020. godine

14211 pregleda 11 komentar(a)
Broj zaraženih smanjen sa 11 hiljada na ispod tri hiljade, Foto: Ministarstvo zdravlja
Broj zaraženih smanjen sa 11 hiljada na ispod tri hiljade, Foto: Ministarstvo zdravlja

U Crnoj Gori se nastavlja trend opadanja epidemijske krive, od decembra, kada smo imali oko 11 hiljada zaraženih koronavirusom, zahvaljujući restriktivnim mjerama i posvećenosti građana to smo sveli na ispod tri hiljade, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Crna Gora bolja od Francuske, Švedske, Kipra...

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je jedan od dokaza da su dosadašnje mjere, dale konkretne rezultate činjenica da se Crna Gora, kad je posrijedi broj novooboljelih za 14 dana na 100 hiljada stanovnika, bolje rangira od čak 12 zemalja članica Evropske unije (EU).

Epidemiološka situacija
foto: Ministarstvo zdravlja

"Iza nas su Francuska, Poljska, Češka, Holandija, Švedska, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Litvanija, Slovenija, Estonija, Kipar. Kad se Crna Gora poredi sa zemljama regiona, opet smo u boljoj situaciji. Broj zaraženih u posljednih 14 dana, u odnosu na našu državu, veći je u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Epidemiološka situacija
foto: Ministarstvo zdravlja

U zelenoj zoni 21 opština

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da broj novooboljelih od korone u Crnoj Gori na 100 hiljada stanovnika iznosi 437,6, što je kako navode, najmanja vrijednost, odnosno najbolji rezultat, od septembra 2020. godine.

"Od 24 opštine u Crnoj Gori, u zelenoj zoni je čak 21. Ono što je posebno interesantno turistima, iug Crne Gore je skoro kompletan u zelenoj zoni", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Epidemiološka situacija
foto: Ministarstvo zdravlja
Epidemiološka situacija
foto: Ministarstvo zdravlja

Crna Gora druga u regionu po broju testiranih

Iz Ministarstva zdravlja su poručili da se prosječan udio novoregistrovanih slučajeva u ukupnom dnevnom testiranju sada kreće od 10 do 15 odsto.

"Napominjemo i da u regionu najviše testiranih u odnosu na milion stanovnika bilježi Slovenija, a na drugom mjestu je Crna Gora. Iza nas su Srbija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija", poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Koronavirus
foto: Ministarstvo zdravlja

Smanjena zauzetost postelja sa 70 odsto na 48 odsto

Iz tog Vladinog resora navode i da se poboljšanje epidemiološke situacije ogleda i u smanjenu oboljelih koji se liječe u zdravstvenim ustanovama.

zauzetost postelja
foto: Ministarstvo zdravlja

"U prosjeku, zauzetost postelja opredijeljenih za COVID-19 u cijeloj državi iznosi oko 48 odsto, odnosno od 788 ležećih postelja u COVID-19 odjeljenjima bolnica, popunjeno je 379. Ovaj procenat donedavno je bio oko 70 odsto. Sada je smanjen za petinu", zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Bonus video: