Glavni grad objavio oglas za povjeravanje obavljanja linijskog prevoza

Kako je pojašnjeno Glavni grad namjerava da tokom ove ili iduće godine izvrši nabavku prevoznih sredstava za obavljanje linijskog prevoza putnika koja će se dati na korišćenje, onima kojima je povjeren linijski prevoz putnika iz ovog oglasa

7692 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Glavnog grada, Foto: PG Biro
Zgrada Glavnog grada, Foto: PG Biro

Glavni grad je objavio Javni oglas za povjeravanje obavljanja linijskog prevoza putnika u gradskim i prigradskim naseljima Podgorice, na period od deset godina.

Oglas traje do 22 juna, a predviđeno je da zainteresovano privredno društvo sa svojstvom pravnog lica ili preduzetnik u 2018. i 2019. godini treba da je ostvario prihod koji za dvije godine u zbirnom iznosu nije manji od 500.000 eura, što se utvrđuje iz finansijskih iskaza.

Kako je pojašnjeno Glavni grad namjerava da tokom ove ili iduće godine izvrši nabavku prevoznih sredstava za obavljanje linijskog prevoza putnika koja će se dati na korišćenje, onima kojima je povjeren linijski prevoz putnika iz ovog oglasa.

“I na osnovu čega će se umanjiti troškovi linijskog prevoza i umanjiti cijena za korisnike ove komunalne usluge. Ako Glavni grad izvrši nabavku prevoznih sredstava za obavljanje linijskog prevoza putnika, vršilac komunalne djelatnosti dužan je da koristi ta prevozna sredstva za obavljanje linijskog prevoza putnika i da prihvati umanjenje cijene za korisnike ove komunalne usluge. Prava i obaveza Glavnog grada i vršioca komunalne djelatnosti kojem se daju na korišćenje autobusi radi umanjenja troškova i umanjenja cijena linijskog prevoza za korisnike, uređuju se ugovorom na koji saglasnost daje Skupština Glavnog grada”, piše između ostalog u dokumentaciji.

Na osnovu odluke Komisije o izboru najpovoljnije ponude, gradonačelnik Glavnog grada zaključiće na period od deset godina ugovor o povjeravanju obavljanja linijskog prevoza putnika u gradskim i prigradskim naseljima na teritoriji Glavnog grada.

U Podgorici trenutno gradski autobuski prevoz obavljaju tri preduzetnika - Gradski saobraćaj PG, "Montenegro Pejović prevoz" i "Bulatović Trgopolje – BLT".

Prošle godine je uvedena elektronska karta u gradskom prevozu, kojom se građani mogu voziti u svim autobusima.

Mogu da trguju jednokratnu za 90 centi, kojom se voze narednih sto minuta, tri eura košta cjelodnevna, mjesečna za đake 25, a za odrasle 30 eura.

Gradonačelnik Ivan Vuković je nedavno saopštio da će uložiti preko pet miliona eura za obnovu voznog parka, reorganizaciju linija odnosno uvođenje novih i rekonstrukciju autobuskih stajališta.

„Neću reći ništa novo ako kažem da stanjem javnog gradskog prevoza ni mi, a vjerujem ni niko ko živi u Podgorici nema razloga da bude zadovoljan. Imajući u vidu tu okolnost, ali i potrebu da držimo korak sa razvijenim evropskim gradovima da pokušamo da im se približimo u različitim oblastima, prionuli smo na posao. Onako kako smo pristupali svim sličnim izazovima i problemima, sistematski, strpljivo u tišini, pripremali smo ono što su neophodne pretpostavke kako bismo, ja se nadam, do kraja tekuće godine na ulicama Podgorice vidjeli konkretne rezultate u tom smislu“, saopštio je Vuković.

Bonus video: