Ambasada SAD: Ponosni na podršku Crnoj Gori

"Pošto zbog poštovanja privatnosti nijesmo u mogućnosti da ulazimo u detalje slučaja gospođe Perošević, želimo da saopštimo da je netačna tvrdnja da USNA nije upisivala crnogorske kadete u prethodne tri godine"

4407 pregleda 5 komentar(a)
Ambasada SAD u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ambasada SAD u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici reagovali su na tekst “Umjesto oficira, s Anapolisa se vraćali politikolozi”, objavljenog u „Vijestima” 22. aprila. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Ambasada je zabrinuta zbog brojnih netačnih navoda u članku koji su ‘Vijesti’ danas objavile o Američkoj pomorskoj akademiji (USNA) i predlažemo da ubuduće kontaktirate Ambasadu prije objavljivanja sličnih priča kako bi se obezbijedila tačnost informacija koje se prezentuju javnosti. Pošto zbog poštovanja privatnosti nijesmo u mogućnosti da ulazimo u detalje slučaja gospođe Perošević, želimo da saopštimo da je netačna tvrdnja da USNA nije upisivala crnogorske kadete u prethodne tri godine. Ivan Bajčeta i Strahinja Janjušević upisani su kao kadeti na USNA 2020. godine i očekuje se da će 2024. diplomirati. Nikola Pejović diplomirao je na USNA 2019. godine i trenutno služi u crnogorskoj mornarici. Sjedinjene Države su ponosne što pomažu Crnoj Gori u izgradnji jakog vojnog korpusa i nastavljamo da gradimo naše međusobne veze kroz programe razmjene u vodećim vojnim obrazovnim institucijama, uključujući Vest Point, USNA, Vojni i Pomorski ratni koledži, štabne škole i Evropski centar za bezbjednosne studije ‘Džordž Maršal’. Ambasada blisko sarađuje sa Ministarstvom odbrane pri odabiru kandidata koji će se prijaviti za programe razmjene. Kandidatima iz Crne Gore nijesu osigurana mjesta svake godine, jer institucije domaćini donose konačne odluke o prijemu na osnovu prijava kandidata iz cijelog svijeta”, piše u reagovanju.

Redaktorskom greškom u tekstu “Vijesti” napisano je “prethodne” umjesto “naredne tri godine”.

Izvinjavamo se čitaocima.

Bonus video: