Pažin: Imao sam status lica koje nema stan

Na konferenciji Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou saopšteno je da Vladina Komisija za stambena pitanja u maju 2016. donosi odluku o zamjeni njegovog stana od 73 za veći od 128 metara kvadratnih

7211 pregleda 74 reakcija 56 komentar(a)
Pažin, Foto: BORIS PEJOVIC
Pažin, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin kazao je da mu je dodijeljen stan u skladu sa Odlukom o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

“Funkcioner koji prenese stan u svojini u stambeni fond Crne Gore, kao što sam ja uradio, ustupivši stan državi, ima status lica koje nema stan”, kazao je on za “Vijesti”.

Na konferenciji Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou saopšteno je da Vladina Komisija za stambena pitanja u maju 2016. donosi odluku o zamjeni njegovog stana od 73 za veći od 128 metara kvadratnih.

Prema članu 11 Vladine Odluke, istakli su iz Nacionalnog savjeta, pod neodgovarajućom površinom smatra se ona koja je 16 metara kvadratnih do članu domaćinstva.

Po tome, dodaju, četvoročlano domaćinstvo može tvrditi da ima stan neodgovarajuće površine samo ako je manji od 64 metra kvadratna.

Pažin je, međutim, kazao da se taj član odnosi isključivo na bodovanje u slučaju raspisivanja oglasa, a ne na slučaj zamjene stana uz saglasnost Vlade.

“Naime, veličina stana koji se daje radi rješavanja stambenih potreba,u skladu sa čl.14.st.1.t.5. za četiri člana porodice, ako su djeca različitog pola,je troiposoban ili četvorosoban stan. Ja sam, naprotiv, zamjenio dvosoban stan za trosoban, što je i sada manji stan u odnosu na propisani kriterijum”, kazao je on.

“Vijesti” su juče objavile, pozivajući se na podatke iz imovinskog izvještaja i Nacionalnog savjeta, da on još nije isplatio kredit za manji stan (45,7 eura mjesečno) koji je razmijenio za veći (35,2 eura). Pažin je dodao da svakog mjeseca otplaćuje oba kredita.

Njegov slučaj navodi se u publikaciji “Primjeri kršenja zakona i procedura” Nacionalnog savjeta.

Pokret za Promjene će inicirati parlamentarnu istragu i obrazovanje anketnog odbora u vezi sa dodjelom stanova funkcionerima i nosiocima sudskih i tužilačkih funkcija, najavila je potpredsjednica Skupštine i partije Branka Bošnjak.

Bonus video: