Za parove koji žele da se ostvare kao roditelji poželjna vakcinacija protiv koronavirusa

Od početka epidemije, klinike za vantjelesnu tek u februaru normalizovale rad, pacijentima poručuju da je vakcinacija lični izbor, ali i da kovid-19 infekcija može da prekine započeti postupak

38706 pregleda 157 reakcija 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcinacija protiv kovid-19 infekcije za žene i parove koji žele da se ostvare kao roditelji, kao i za sve - nije obavezna, ali je poželjna.

Dostupnost vakcine ne smije da bude prepreka ka postupcima medicinski potpomognute, odnosno vantjelesne oplodnje (MPO, VTO).

To su “Vijestima” kazali iz klinika i bolnica u Crnoj Gori u kojima se vode takvi postupci.

Ljekari, međutim, još nisu u potpunosti saglasni o vakcinaciji trudnica - dok jedni navode da vakcinu preporučuju samo trudnicama sa pratećim dijagnozama, dr Tatjana Motrenko Simić iz klinike “Humana reprodukcija” u Budvi, ujedno koordinatorka Evropske zajednice za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), kazala je da trudnice slobodno mogu da prime vakcinu protiv kovida-19 i da je to i nedavna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Infekcija prekida postupak

“Vakcinacija,vakcinacija i samo vakcinacija, bilo kojom vakcinom i što prije”, kazao je specijalista ginekologije dr Vladimir Janjić iz bolnice “Ars Medika”. Subspecijalista fertiliteta i steriliteta Zdenka Koturović sa odjeljenja za humanu reprodukciju u Bolnici “Danilo I” na Cetinju kazala je da je vakcinacija kod pacijentkinja koje planiraju trudnoću ili se pripremaju za neki od postupaka MPO “lični izbor”.

“I ne postoje podaci da je neki tip vakcine efikasniji i bezbjedniji od drugih. Korist vakcinacije značajno prevazilazi hipotetičke rizike od vakcinacije i svakako da se ista savjetuje”, kazala je Koturović.

Osim potvrdnog odgovora, Motrenko Simić objasnila je i zbog čega vakcinaciju preporučuje i muškarcima i ženama koji ulaze u postupak vantjelesne oplodnje:

“Naravno, jer se time sprečava pojava bolesti koja može uticati, kako na osnovne vitalne funkcije i ugroziti život, tako i na proces VTO koji se zbog infekcije prekida”, rekla je ona.

Začeće nakon revakcine

Nakon primljene vakcine, a zatim i završene revakcinacije - u odnosu na to kad je ona predviđena za vakcinu koju je pacijent primio, kako su kazali iz klinike “Kodra”, preporuka je da se procedure MPO odlože minimum mjesec dana. “ESHRE napominje da ne bi trebalo otpočinjati procedure kod onih žena koje imaju bilo kakve značajnije nuspojave od kovid-19 vakcine”, dodaju iz te klinike.

Montrenko Simić pojašnjava da je dobro sačekati revakcinaciju i njen pun efekat, a da on zavisi od vakcine i kreće se između tri i četiri sedmice nakon revakcinacije.

“Nakon toga bi bilo idealno iskoristiti period imuniteta za trudnoću. Na žalost potpuno pouzdane podatke koliko imunitet traje još nemamo, ali vidimo da se dosta toga mijenja kako dobijamo sve više podataka i kao vrijeme prolazi. Neki proizvođači najavljuju revakcinaciju nakon šest mjeseci, neki upotrebu treće doze kod pacijenata koji nisu dovoljno zaštićeni, uglavnom - bićemo pametniji kako vrijeme prolazi. Ovo je proces u kome smo prvi put i normalno je da nemamo odgovore nas sve”, dodaje ona.

Vakcinacija u trudnoći

Prema najnovijim podacima, kako je kazala Koturović, vakcinacija trudnica i porodilja nije kontraindikovana. Ona dodaje i da pacijentkinje koje su primile prvu dozu, a potom saznale da su trudne, treba da u predviđenom periodu prime revakcinu.

“Osim kada postoje druge kontraidikacije zbog čega bi je trebalo odložiti”, kazala je ona.

Dr Nebojša Čejović iz IVF centra “Moj Lab” rekao je da do sada nije bilo štetnih efekata kod osoba koje su primale vakcine u trudnoći.

“Neke zemlje su na osnovu ovih podataka, a na osnovu procijenjenog visokog rizika od posljedica kovida-19 kod trudnica preporučile vakcinaciju. Međutim, zvanično se vakcina protiv kovid-19 ne preporučuje u trudnoći, izuzev kod onih trudnica gdje dobit od vakcine prevazilazi rizike prema preporuci svog ljekara. Dakle, u svakom slučaju, trudnoće koje su komplikovane komorbitetima, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, plućni bolesnici, preporuka je vakcinacija”, rekao je on.

Janjić kaže i da se za sada trudnicama ne preporučuje vakcinacija, ali da se nada da će započeta velika američka studija na trudnicama sa Fajzer vakcinom i tu dilemu otkloniti - “možda već do kraja godine”.

Motrenko Simić kazala je da je prije nekoliko nedjelja stigla preporuka SZO da se trudnice mogu slobodno vakcinisati. Dodala je i da je preporuka data na osnovu rezultata dobijenih nakon vakcinisanja više hiljada trudnica koje nisu imale nuspojava ni komplikacije.

“U kontaktima sa kolegama iz zemlje i okruženja vidim ipak da postoji malo oklijevanje zbog relativno kratkog vremena koje smo imali, te nedostatka praćenja na duže staze. S druge strane, promjene virusa koji zbog mutacija počinje da mijenja infektivnost i kliničku sliku, te slučajeve transmisije sa majke na dijete... pokazuju koliko je bitno zaštititi se od bolesti”, kazala je ona.

Iz “Kodre” su poručili da bi trudnice trebalo da budu informisane o nedostatku podataka i dugoročnih istraživanja o kovid-19 vakcini tokom trudnoće.

“Ali ne bi trebale biti isključene iz programa vakcinacije”, kazali su iz te klinike.

Dodaju i da je konačna odluka - na pacijentkinji.

“S obzirom da naučne studije još nisu do kraja završene, ali da rezultati dobijeni na osnovu postojećih registara vakcinisanih trudnica govore da vakcina nije kontraindikovana, odluka o vakcinaciji je na samoj pacijentkinji. Odluku o vakcinaciji, trebalo bi razmotriti u konsultaciji sa ljekarom koji prati trudnoću, nakon procjene kompletnog zdravstvenog stanja, te individualnih benefita i eventualnih rizika po trudnicu i bebu”, poručili su iz “Kodre”.

Postupci se vode nesmetano

Od početka epidemije koronavirusa u martu 2020, na klinikama za MPO stvari su počele da se vraćaju u normalu tek u oktobru.

“Sa većim saznanjem o samom virusu, načinu prenosa, patogenezi i posljedicama na trudnoću”, pojašnjava Čejović i dodaje da se tek sa pojavom vakcina, u februaru, situacija “gotovo normalizovala”.

Trenutno se na svim klinikama u Crnoj Gori, postupci MPO vode nesmetano.

“Svi parovi se prije ulaska u proceduru i tokom trajanja iste, obavezno testiraju na prisustvo kovid-19 infekcije. U slučaju potvrđene infekcije, procedura se ne otpočinje, ili, ukoliko je otpočela, istog trenutka se obustavlja”, kazali su iz “Kodre”.

Na odjeljenju za humanu reprodukciju Bolnice “Danilo I”, od februara je obavljeno 75 postupaka. Zbog pojave simptoma i pozitivnog PCR nalaza na kovid-19, kako su kazali, prekinut je postupak kod jedne pacijenktinje.

Prema riječima Čejovića, preporuka ESHRE je da je neophodno obezbijediti nesmetani protok parovima ka MPO, u zavisnosti od lokalne epidemiološke situacije i u skladu sa što bezbjednijim postupcima svih metoda ART-a.

“Takav pristup ne treba da bude zavisan od dostupnosti vakcine”, poručio je on.

Iz klinike Ars Medika kazali su da bi “idealno bilo da se svi parovi prije ulaska u postupak MPO vakcinišu i revakcinišu”.

Kovid-19 može da pogorša spermogram

Naučni radovi pokazuju da visoka temperatura i opšte stanje koje prati kovid-19 infekciju može da ugrozi proces spermatogeneze.

“Pacijenti sa težim formama bolesti imali su pogoršane spermograme, a trećina njih je imala virus u spermi”, kazala je Motrenko Simić, pozivajući se na naučne radove.

Kazala je da nedostaje detaljna analiza konsekvenci infekcije - da li se i koliko dugo održava pad spermatogeneze, te da za odgovore na ta pitanja nedostaje vremenska distanca za realan prikaz efekata bolesti.

Poručuje i da vakcinacija ne uzrokuje sterilnost, te da su takvi navodi kriva interpretacija efekta same bolesti kod muškaraca na plodnost.

“Ja sam svojoj djeci preporučila vakcinaciju i moj sin se upravo vakcinisao”.

Bonus video: