ASK: Ugrožen javni interes u slučaju imenovanja Galića

Prema navodima "Vijesti" iz januara ove godine, Galić je imenovan za direktora JZ iako ne ispunjava uslove za tu funkciju Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji sistematizaciji

33064 pregleda 68 reakcija 51 komentar(a)
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Galić, Foto: Vlada Crne Gore

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u postupku imenovanja Igora Galića za direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ).

To se navodi u mišljenju koje potpisuje direktorica Jelena Perović.

Agencija je na osnovu saznanja iz medija postupak pokrenula za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa “od strane ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, na čiji predlog je Vlada imenovana Igora Galića za direktora IJZ”.

Prema navodima "Vijesti" iz januara ove godine, Galić je imenovan za direktora JZ iako ne ispunjava uslove za tu funkciju Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji sistematizaciji.

Povezani članci

09. Januar 2021.

Galić direktor IJZ mimo pravila?

“Ovim postupkom ministarka zdravlja je potencijalno zlouptrebila službeni položaj iz člana 2 Zakon o sprečavanju korupcije, u cilju sticanja koristi za drugog”, navodi se u Agenciji.

Agencija je utvrdila da je uvidom u cjelokupnu dostavljenu dokumentaciju utvrdila da “u trenutku imenovanja za direktora IJZ nije ispunjavao uslove tada važećim Pravilnikom u pogledu propisanog stepena stručne spremne, odnosno nije ispunjavao ulosv 'dr sci ili mr sci'”, navodi se u zaključku.

Na taj način je, navodi Perović, naručen integritet IJZ; Ministarstva zdravlje I Vlade.

Bonus video: