Nestanci struje u Gornjoj Morači će postati prošlost

Radovi na rekonstrukciji dalekovoda povjereni su konzorcijumu na čijem je čelu crnogorska kompanija Mezon, koja se skoro tri decenije uspješno bavi izvođenjem elektro radova i jedan je od lidera na tržištu.

32101 pregleda 219 reakcija 0 komentar(a)
Mezon, Foto: Mezon
Mezon, Foto: Mezon

Nestanci struje u selima koja se napajaju sa dalekovoda Gornja Morača već godinama su otežavali život mještanima. Dešavalo se da u toku godine i više od 200 puta dalekovod ostane bez napona, a mještani, okupljeni u oko 450 domaćinstava, bez struje budu od nekoliko sati do nekoliko dana.

Zahvaljujući upravo završenom projektu rekonstrukcije ovog 10 kV dalekovoda, koju je finansirao Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), sada će domaćinstva imati stabilnije snabdijevanje električnom energijom.

Radovi na rekonstrukciji dalekovoda povjereni su konzorcijumu na čijem je čelu crnogorska kompanija Mezon, koja se skoro tri decenije uspješno bavi izvođenjem elektro radova i jedan je od lidera na tržištu. Oko 120 radnika podijeljenih u timove uradili su cijeli posao za manje od godinu, radeći na visinama i do 17 metara, na veoma nepristupačnom terenu gornjemoračkog kraja.

„Ovaj posao je od izuzetnog značaja, jer napokon stanovnici 17 sela mogu da uživaju u stabilnom snabdijevanju strujom, a takođe će biti lakše buduće održavanje mreže. Nadamo se da sada, uz adekvatno održavanje, neće biti novih prekida u napajanju za stanovnike koji struju dobijaju sa ovog dalekovoda“, saopštio je izvršni direktor kompanije Mezon, Nikola Kovačević.

On je pojasnio da su u sklopu projekta zamijenjena čak 344 stuba u okviru voda čija je ukupna dužina 33 kilometra. Postojeći drveni stubovi zamijenjeni su čelično-rešetkastim i betonskim, sa pet puta dužim vijekom trajanja, koji se procjenjuje na najmanje 60 do 80 godina.

Revitalizovane su trafostanice Dugi Laz, Zakrilje, Osreci, Vočje, Mioska 1, Mioska 2, Raško, Ljuta, Vozarine, Požnja, Krušev lug, Svrake, Dragovića Polje, Redice, Starče, Bojići i Ljevišta.

„Vidim ovo kao još jednu veliku pobjedu našeg tima nad surovostima terena širom Crne Gore. Iako Mezon iza sebe ima rad na više hiljada kilometara dalekovoda i niskonaponskih mreža, veliko iskustvo rada na infrastrukturnim objektima javne rasvjete, elektro instalacija tunela i napajanju repetitora za potrebe mobilnih provajdera, morački teren je vrlo izazovan za rad. Svako ko je iz ovog kraja ili je prošao tuda, zna da se radi o izuzetno teško pristupačnom terenu, koji odlikuju kanjoni i klisure i velikim dijelom je pokriven šumom ili drugim niskim rastinjem. Stoga je trebalo prvo da obezbijedimo pristup dalekovodu, kako bismo uopšte počeli radove na revitalizaciji. Ponosan sam na posao koji smo timski uspjeli da uradimo, a posebno na činjenicu da su standardi bezbjednosti na radu ispoštovani maksimalno i da nijesmo imali nijednu povredu na radu“, pojašnjava Kovačević.

Obezbjeđujući pristup dalekovodu, kompanija je napravila i pristupne puteve, koje ubuduće mogu koristiti mještani za lakši dolazak do svojih imanja.

„Posebno nam je zadovoljstvo što smo tamošnjim stanovnicima olakšali život i kroz dio pristupnih puteva koje smo izgradili i ostavili im na korišćenje. Naišli smo na njihovu punu podršku za ovaj projekat, od ustupanja imanja za kamione do čuvanja opreme. Upravo ta podrška lokalnog stanovništva je još jedna potvrda značaja koji imaju ovakvi investicioni projekti, posebno u pokušaju da se omogući lakši život u našim selima“, naveo je Kovačević.

On je pohvalio i saradnju sa investitorom, kompanijom CEDIS, koja je izvođaču radova pružala podršku tokom cijelog perioda realizacije projekta, od juna prošle do aprila ove godine.

Rekonstrukcija 10 kV dalekovoda Gornja Morača dio je velikog projekta Revitalizacija mreže, čiji je investitor CEDIS, a koji ima za cilj rekonstrukciju mreže na seoskom području.