Profil je "tuđi", a čija je kokarda?

Đačić tvrdi da nikada nije imala nalog na Tviteru, ali ne odgovara na pitanja o fotografijama koje kruže na mrežama

20218 pregleda 1134 reakcija 131 komentar(a)
Bojana Đačić, Foto: Privatna arhiva
Bojana Đačić, Foto: Privatna arhiva

Zbog osnovne sumnje da je i ranije javno iskazivala nacionalnističke i ksenofobne stavove, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta trebalo bi da povuče odluku o imenovanju Bojane Đačić za direktoricu osnovne škole u Pljevljima. To su, između ostalog, poručili iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), a kažu i da zabrinjava što ministarka Vesna Bratić nije pokazala dužnu pažnju stavovima Đačić.

Đačić, koja je prije dva dana imenovana za direktoricu Osnovne škole “Ristan Pavlović”, navodno je autorka više problematičnih objava na društvenoj mreži Tviter, među kojima i “nepodnošljiva mi je i sama pomisao da Srpkinja ode za Hrvata ili Muslimana. Tu pomirenja nema”.

Đačić je juče potvrdila “Vijestima” da je nova direktorica Osnovne škole “Ristan Pavlović”.

“Vrlo je kontroverzno imenovanje Bojane Đačić za v.d. direktorku OŠ ‘Ristan Pavlović’ u Pljevljima, a imajući u vidu osnove sumnje da se radi o licu koje je od ranije prepoznato po javnom iskazivanju nacionalističkih i ksenofobnih stavova. Na taj način se daje posredno i institucionalna podrška tim neprimjerenim i opasnim komentarima, što nije dobro jer se radi o licu koje treba da direktno rukovodi obrazovnom ustanovom i da bude primjer drugima u tom kolektivu, a dodatno i maloljetnicima koji pohađaju tu školu”, kazala je “Vijestima” Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica u CGO.

Prema njenim riječima, tom pitanju trebalo je “daleko opreznije pristupiti u nadležnom Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta”.

Đačić je negirala povezanost sa Tviter profilom @crnogorka__. “Vijestima” je kazala da nikad nije iznijela nijedan komentar na nacionalnoj osnovi. Sporni profil otvoren je u martu prošle godine, a prvi tvit objavljen je 24. marta, na godišnjicu NATO bombardovanja.

“Ne sjeća se samo onaj ko se tada nije rodio. Žive rane! Nevine žrtve! Djeca koju ne zaboravljamo! Kolateralna šteta! Kasetne bombe! Uništavanje čitave privrede! Posijani osiromašeni uranijum koji odnosi alarmantan broj oboljelih od maligniteta. 24.03.1999”, piše u toj objavi.

Na tom nalogu podijeljena je i fotografija Instagram naloga izvjesne Ermine, koja pravi torte. Na torti je slika Svetog Save i ćirilicom napisan tekst “Srećna slava”. Uz tu objavu, sa naloga koji se pripisuje Đačić, napisan je komentar “ne može protiv svetosavskog genetskog koda... Kako bula ćirilicu veze”.

Tviter nalog nije aktivan, ali su objave dostupne putem alata za analizu arhive na internetu. Đačić, međutim, tvrdi da nalog nije njen i da nikad nije koristila Tviter.

“Nemam Tviter nalog, nikad nisam ni imala, božija na kraju neka presudi, po onoj‚ ko tebe kamenom, ti njega hljebom’. Imam baku sa majčine strane, ona je muslimanka... Nikad nijedan komentar na nacionalnoj osnovi nikad nisam iznijela”, kazala je ona “Vijestima”.

Na komentar da se na profilu pojavljuju i njene fotografije i pitanje zbog čega nije ranije reagovala ako je profil eventualno lažan, ona je rekla da je sporni nalog prvi put vidjela sinoć.

Na pitanje redakcije da potvrdi da li je njen Instagram profil na kojem je njena fotografija na kojoj, pored ostalog, na glavi nosi šajkaču sa kokardom, kao i koji su njeni motivi da se tako fotografiše, Đačić nije odgovorila.

Kazala je “Vijestima” da je 11 godina kao učiteljica radila u područnom odjeljenju OŠ “Jakub Kubur”, u Boljanićima.

Za v.d. direktoricu OŠ “Ristan Pavlović” izabrana je prije dva dana. Prije nje, direktor te škole bio je Dragan Tošić, funk­ci­o­ner pljevljs­kog DPS-a, koji je pra­vo­sna­žno osu­đen za ku­po­vi­nu gla­so­va pred par­la­men­tar­ne iz­bo­re 2012. On je za kri­vič­no dje­lo po­ma­ga­nje u zlo­u­po­tre­bi slu­žbe­nog po­lo­ža­ja osuđen na uslov­nu za­tvor­sku ka­znu u tra­ja­nju od šest mje­se­ci. U to vrijeme, Tošić je već bio direktor škole na čijem je čelu sada Đačić, ali ga tadašnje Mi­ni­star­stvo pro­svje­te ni­je opozva­lo ni­ti se zbog presude on po­vu­kao sa te po­zi­ci­je.

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava nedavno su dali mišljenje i zbog slučaja u kojem je učiteljica Florinda Baša, učiteljica OŠ “Boško Strugar” u Ulcinju, na društvenim mrežama objavila fotografiju na kojoj se vidi kako učenici rukama u obliku dvoglavog orla simbolično proslavljaju 28. novembar, Dan zastave Albanije.

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković navela je da objavljivanje fotografije “nije u najboljem interesu djece” i da se nije poštovalo njihovo pravo na zaštitu privatnosti garantovanom Konvencijom o pravima djeteta Ujedinjenih nacija.

Ona se osvrnula i na slučaj iz susjednog Bara, gdje je početkom godine pokrenut disciplinski postupak protiv učiteljice OŠ “Jugoslavija” Rade Višnjić, koja je na društvenim mrežama promovisala to što je djeci zadala da slikaju trobojku. Tada je postupak riješen uslovnim otkazom, a na početku ove školske godine ona je i otpuštena, jer je pozvala djecu da joj se pridruže u vjerskoj službi.

U slučaju iz Ulcinja, tada, osim što škola nije preduzela ništa, izostala je i reakcija Ministarstva.

Iz resora Vesne Bratić juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa izborom Đačić. Nisu odgovorili ni u vezi sa objavama na društvenim mrežama koje se pripisuju novoj direktorici pljevaljske osnovne škole.

Vuković nije državni službenik, pa ga Ministarstvo ne može kazniti

Vladimir Vuković koji je sa Aerodroma Podgorica uživo prenosio doček juniorskog vicešampiona svijeta boksera Petra Liješevića, a novinara RTCG Nebojšu Šofranca više puta nazvao “splačinom”, nije u radnom odnosu u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, već je angažovan na osnovu konsultantskog ugovora, kazali su “Vijestima” iz tog resora. Dodaju da su ugovor sa Vukovićem potpisali 1. aprila, na određeno vrijeme, “u skladu sa potrebama Ministarstva za uređenjem pitanja iz domena stručnog obrazovanja koje se sprovodi u auto-školama u Crnoj Gori”.

Naveli su i da je Vuković “lični prijatelj porodice Liješević”, da je na dočeku bio “u privatnom svojstvu, a ne kao predstavnik Ministarstva”, da pozdravljaju “njegov pokušaj da novinaru Šofrancu obezbijedi intervju sa vicešampionom svijeta Liješevićem”.

Kad je bokser stigao, Šofranac ga je pitao za izjavu, ali je Vuković, koji je sve vrijeme snimao, rekao “ne može tu Šofro, ne može” i uputio ga da prilog snima u masi, što je Šofranac i učinio.

Iz resora Vesne Bratić kazali su da se ograđuju od svakog komentara, ponašanja ili pretjerane euforije koji su na bilo koji način mogli da umanje ljepotu poruka...”o tome kako se, u najboljem svjetlu, može predstavljati svoja zemlja”.

Rekli su i da nemaju mogućnost ni nadležnost za preduzimanje bilo kakvih mjera protiv Vukovića, “jer se ne radi o licu koje u Ministarstvu ima status državnog službenika ili namještenika”. Nisu, međutim, kazali i da li će zbog ponašanja Vukovića prema novinaru RTCG, raskinuti privremeni ugovor koji imaju sa njim.

Bonus video: