Internet prezentacije za preduzeća iz Podgorice

Glavni grad objavio javni poziv 100sajtova.me, prijave moguće do 13. maja

2994 pregleda 4 komentar(a)
Lekić, Foto: BORIS PEJOVIC
Lekić, Foto: BORIS PEJOVIC

Besplatan vebsajt, adresu i prostor za internet prezentaciju, kao i obuku za dalje upravljanje sadržajem na internetu, dobiće 100 preduzeća iz Podgorice koja ispune uslove javnog poziva, koji je Glavni grad objavio juče.

Javni poziv objavljen je na adresi www.100sajtova.me, na toj adresi je i prijavna forma, putem koje zainteresovani mogu da pošalju potrebnu dokumentaciju. Prijave su moguće do 13. maja.

Sajtove će, kako je saopšteno, izrađivati zaposleni u Centru za informacioni sistem (CIS) i njihove kolege iz drugih organa Glavnog grada, koje su prošle tu vrstu obuke.

Direktor CIS-a Džemal Lekić kazao je “Vijestima” da očekuju da će broj prijavljenih biti i veći od 100.

“U aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, upotreba digitalnih kanala komunikacije je nužnost i predstavlja efikasan alat za zadržavanje postojećih i animiranje novih potrošača”, rekao je on.

Pravo prijave na javni poziv imaju svi koji su registrovani za obavljanje privredne djelatnosti na teritoriji Glavnog grada, izmirili su poreske obaveze prema Upravi lokalnih javnih prihoda i prisutni su na društvenim mrežama.

U tom smislu, prilikom prijave, neophodno je dostaviti rješenje o registraciji iz Centralnog registra privrednih subjekata, kratak opis djelatnosti sa konkretnim očekivanim rezultatima od novog sajta, ako postoje - dokaz o nagradama i druge posebne reference, dokaz iz Uprave prihoda o broju zaposlenih u momentu prijave na konkurs. Iz Glavnog grada navode i da potvrda Uprave lokalnih javnih prihoda da podnosilac prijave nema neizmirenih poreskih obaveza u prethodnoj godini, ne smije biti starija od 30 dana. Na javni poziv treba dostaviti i izjavu da podnosilac u tekućoj godini nije dobio sredstva podrške od državnih ili lokalnih organa. Prisustvo na društvenim mrežama dokazuje se navođenjem linka koji vodi do naloga na nekoj od mreža - Fejsbuk, Instagram, Tviter, Linkedin...

Nakon što komisija odabere 100 najkvalitetnijih prijava, prema riječima Lekića, privrednicima će biti dostavljene dalje instrukcije. “Prije svega, biće u prilici da izaberu jedan od nekoliko predloženih vizuelnih rješenja (dizajna) za svoj novi veb sajt. Biće ponuđeni tzv. onepage i multipage sajtovi, a trendovi pokazuju da onepage sajtovi u posljednje vrijeme više preferiraju korisnici zbog mogućnosti atraktivnijeg prezentovanja sadržaja. Nakon odabira željenog dizajna, od korisnika subvencije će se očekivati da dostave kompletan sadržaj koji će činiti novi veb sajt”, pojasnio je Lekić.

Iz Glavnog grada kazali su i da će vebsajtove za privrednike izraditi u WordPress premijum paketu, a da je za sve obezbijeđen besplatan domen (adresa vebsajta) i hosting (prostor za sajt) u trajanju od jedne godine.

Lekić je “Vijestima” kazao da će Glavni grad “svim privrednicima obezbijediti potreban prostor na serverima koje ima u posjedu”, da će i domeni biti registrovani na Glavni grad.

“Nakon isteka perioda od godinu, izvršiće se transfer domena, a kompletan sajt će biti pripremljen za prenos na hosting po želji korisnika subvencije”, rekao je on.

Direktor CIS-a Glavnog grada kazao je i da projekat predviđa da nakon izrade veb sajtova, korisnici subvencije dobiju adekvatnu obuku i korisnička uputstva, kako bi mogli da samostalno ažuriraju sadržaj na svojim sajtovima.

“Korisnici neće zavisiti i imati obavezu angažovanja trećih lica, pa i nakon isteka perioda od godinu”, rekao je on.

Kada budu završeni, svi vebsajtovi preduzetnika koji se prijave na javni poziv, biće prezentovani na adresi www.100sajtova.me.

Bonus video: