Građane vraćaju sa punktova, ministarka tvrdi da je počela revakcinacija AstraZenekom

Više građano kontaktiralo je redakciju "Vijesti" tvrdeći da su vraćani sa vakcinalnog punkta, između ostalih, i SC "Morača" uz obrazloženje da "nema AstraZeneka vakcina"

71650 pregleda 66 reakcija 61 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Revakcinacija građana vakcinom AstraZeneka počinje danas i svi oni koji su primili prvu dozu mogu da se jave u terminu koji je dodijeljen.

To je danas, odgovarajući na pitanja poslanice SDP Draginje Vuksanović, kazala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je rekla da će naredni kontigent preko Covax mehanizma, prema informacijama koje su dobili, da stigne u poslednjoj sedmici aprila ili prvoj sedmici maja i da će vakcina sigurno stići u Crnu Goru.

Više građano kontaktiralo je redakciju "Vijesti" tvrdeći da su vraćani sa vakcinalnog punkta, između ostalih, i SC "Morača" uz obrazloženje da "nema AstraZeneka vakcina".

Ogorčeni su, kako tvrde, jer ih niko nije kontaktirao i kazao im da ne dolaze na revakcinaciju jer vakcina nema

Iz Instituta za javno zdravlje juče su saopštili da davanje druge doze vakcine AstraZeneka počinje danas tvrdeći da raspolažu dovoljnim količinama vakcine britansko-švedskog proizvođača.

Kazali su i da vakcinacija drugom dozom može da počne prema redosljedu kojim je ranije zakazana, te da građani, bez zakazivanja i najave, drugu dozu mogu da prime bilo kada u intervalu četiri do 12 sedmica od primanja prve doze.

Kazali su i da je najavljeno da će nove količine stići krajem aprila. Nisu, međutim, naveli i da li imaju potvrdu da će ta najava biti ispoštovana.

Do prošlog petka, od 24.000 doze vakcine Astra Zeneka koje su u prvom kontingentu stigle u Crnu Goru, prvom dozom imunizovano je 17.647 građana.

Imunizacija AstraZenekom počela je 1. aprila, nakon što je 28. marta u Crnu Goru stigao kontingent od 24.000 doza, koje je Ministarstvo zdravlja obezbijedilo u okviru Kovaks mehanizma.

Sve vakcine koje se nabavljaju u okviru Kovaks mehanizma odobrene su od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Bonus video: