Janović obećao avanturu, a "Mojan" godinama zaključan

Nova opštinska vlast planira da ponovo otvori vrata avanturističkog centra i u njemu vidi razvojnu šansu

16938 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Bivši ministar sporta i mladih Nikola Janović bio je prilično nadahnut kada je u jesen 2017. godine u Andrijevici zvanično otvorio Avanturistički centar “Mojan”, citirajući nekadašnjeg francuskog predsjednika Fransoa Miterana koji je svojevremeno rekao da mladi možda nisu uvijek u pravu, ali da je društvo koje ih zapostavlja uvijek u krivu. Vjerovatno da ministar u povratku nije došao ni do pola puta do Podgorice, a u bravu zgrade Avanturističkog centra stavljen je ključ. I tako je ostalo sve do danas.

Avanturistički centar “Mojan” smješten je u zgradi koja je nekada služila kao granična karaula u bivšoj Jugoslaviji. Ta urušena zgrada je u okviru međunarodno podržatog projekta renovirana i pretvorena u hostel sa oko trideset ležaja, kuhinjom, zajedničkim prostorijama i drugim pratećim sadržajima. U krugu se nalazi park prijateljstva gdje su nekada vojnici iz čitave Jugoslavije donosili i sadili različito drveće. U tom parku zasađeno je i 50 stabala japanske trešnje koje je u znak prijateljstva narod Japana poklonio potkomovskom selu istovjetnog imena - Japan.

U krugu objekta se, pored novosagrađenih terena, i dalje nalaze neka obilježja koja podsjećaju da je tu nekada boravila vojska.

Opština Andrijevica je ranije sa Delegacijom EU potpisala ugovor o projektu “Revitalizacija lokalnih zajednica kroz razvoj turizma i rad sa mladima”, koji je odobren u okviru prekograničnog poziva sa Kosovom i finansiran je od strane Evropske unije. Glavni vodeći aplikant je bio opština Andrijevica, partner sa crnogorske strane je bio Studentski sportski savez Crne Gore, a sa kosovske opština Junik i NVO MDAF.

Da Avanturistički centar “Mojan”, smješten u podnožju Komova predstavlja važnu kariku u priči koja se tiče pune valorizacije turističkih potencijala regiona Komova i Bjelasice, smatra i aktuelni predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić (SNP).

On ističe da se radi o idealnom mjestu za poklonike aktivnog odmora i zaljubljenike prirode.

Ćulafić podsjeća da je Avanturistički centar nakon Studentskog saveza dat na upravljanje opštinskom preduzeću Park prirode “Komovi” i da predstavlja razvojnu šansu opštine Andrijevica.

“Lokalna uprava u svojim strateškim dokumentima posebnu pažnju pridaje razvoju turizma. Dosta dobro očuvane prirodne vrijednosti naših planina sa živopisnim rječnim dolinama pružaju mogućnosti razvoja raznih vrsta turizma, kao što je sportsko-rekreativni, zdravstveni, katunski, vjerski, planinarenje, lov, ribolov itd. U cilju valorizacije tih potencijala izgrađen je i Avanturistički centar ‘Mojan’ koji se nalazi na samom početku novoproglašenog parka prirode koji nudi mogućnosti za bavljenje različitim aktivnostima kada je u pitanju aktivni odmor. Preduzeli smo sve neophodne aktivnosti da ga, čim se ublaže mjere ograničenja, stavimo u funkciju, što će, nadamo se, donositi značajne benefite našoj opštini”, tvrdi Ćulafić.

On tvrdi tvrdi da je u proteklom periodu vođena diskriminatorska politika prema Andrijevici i njenim resursima, zbog čega se našla na samom začelju u Crnoj Gori po stepenu razvijenosti.

“Andrijevica je posljednjih godina bilježila negativne bilanse kada je u pitanju razvoj turizma, o čemu govori i podatak da se po tom osnovu u opštinsku kasu slivala zanemarljiva sredstva. Zašto je to tako treba da se zapitaju oni koji su donosili različite strategije o razvoju sjevernog regiona. Hoću da vjerujem da dolazi vrijeme kada će se ta praksa mijenjati i kada će država imati više sluha za sve ono što Andrijevica posjeduje”, nada se Ćulafić.

Ono što nijesu pomenuli ni bivši ministar ni aktuelni predsjednik opštine je činjenica da je u međuvremenu u neposrednoj blizini ovako značajnog turističkog resursa, na rijekama i vodotocima koji se slivaju sa Komova, izgrađeno desetak malih elektrana. To bi trebalo valjda da zvuči avanturistički - izlet do elektrane poznatog tajkuna.

Janović
Janovićfoto: Ministarstvo sporta i mladih

Razgovarali smo sa našim prijateljima iz primorskih opština o tome kako da spojimo vrijednosti sjevera i juga. Došli smo do zajedničkog mišljenja da te vrijednosti mogu da se uvežu i da sve to bude od obostrane koristi. Dovoljno je da se turisti koji u velikom broju posjećuju naše primorje usmjeravaju i ka Andrijevici, a mi sigurno imamo šta da im ponudimo. Tu svakao, prije svega, mislim i na Avanturistički centar ‘Mojan koji sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim”, rekao je predsjednik opštine Andrijevica

Umjesto “zveckanja oružjem” - omladinski aktivizam

Janović je te 2017. je otišao i korak dalje, pa je izjavio da će u bivšoj kasarni “umjesto zveckanja oružjem, hodnicima ovog moderno uređenog objekta, adaptiranog za mjesto u kom će se okupljati mladi iz Crne Gore i inostranstva, odjekivati ubuduće kreativne ideje mladih i omladinski aktivizam”.

“Progovoriće njihova znanja i vještine i zaživjeti saradnja sa lokalnom zajednicom po modelu podrške razvoju preduzetništva, a u cilju povećavanja zapošljivosti mladih shodno njihovim potrebama”, rekao je Janović.

Bivši ministar je zaključio da sve ono što je Ministarstvo sporta putem svog Direktorata za mlade uradilo za svega osam mjeseci postojanja, govori o želji i političkoj volji da “u kontinuitetu unapređujemo status i položaj mladih, da budu aktivni graani, da učestvuju u odlučivanju, u razvoju zajednice, kreiranju i sprovođenju javnih politika i da zajednički rješavamo teškoće sa kojima se suočavaju”.

Bonus video: