Porfirije: Temeljni ugovor odavno postao politička tema

"Nekako imam sigurnost, i ne samo nadu, nego prosto čvrsto uvjerenje da tu zapravo u praksi neće biti nekih novih problema", kazao je srpski patrijarh

19849 pregleda 53 reakcija 56 komentar(a)
Porfirije, Foto: Betaphoto
Porfirije, Foto: Betaphoto

Patrijarh srpski Porfirije ocijenio je da je tema Temeljnog ugovora Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa Vladom Crne Gore odavno postala političko pitanje i da, iako je postignut konsenzus i dogovoreno kako taj ugovor treba da izgleda, on i dalje ostaje povod za političke i politikantske spekulacije.

"Nisam pratio mnogo šta se dešava, ali vidim da ta tema jeste aktuelna i da poneki od političara iznose svoje stavove. Nekako imam sigurnost, i ne samo nadu, nego prosto čvrsto uvjerenje da tu zapravo u praksi neće biti nekih novih problema jer mi, što se tiče samog ugovora, više nemamo šta da kažemo i mi smo potpuno spremni da taj ugovor, onako kako Sinod ocijeni i procijeni i odluči, bude potpisan", kazao je Porfirije za Radio Beograd 2.

Dodao je i da su, sa strane Vlade Crne Gore, imali neke kontakte i da imaju takođe uvjeravanje da tu ne postoje problemi.

"Sad ja sam ne znam kakve su bile procedure kada su u pitanju drugi ugovori, ali čini mi se, koliko sam upoznat, da nikada nijedan ugovor nije išao na skupštinsku raspravu, niti je zapravo bio tema javnih rasprava", kazao je Porfirije, kako prenosi portal RTS.

Istakao je da lično nema nikakav problem, ako je to princip.

"I ako tako treba da bude - neka bude, ali ako nije princip i ako nije pravilo ne vidim zašto bismo onda samo Ugovor između Srpske pravoslavne crkve i bilo koje države problematizovali do mjere da on treba da bude tema posebnih rasprava jer su to stvari jednostavne - ugovor reguliše, dakle, odnos države i crkve i crkve i države, stavlja se samo jedan zakonski okvir", kazao je srpski patrijarh.

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je kazao da dokument neće imati karakter međunarodnog ugovora. U slučaju da bi imao, morao bi da prođe ratifikaciju u Skupštini Crne Gore.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, Velibor Džomić, pojasnio je nedavno da je od tri zaključena temeljna ugovora - s Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom - samo jedan ratifikovan u parlamentu (ugovor između Crne Gore i Svete stolice), dok su druga dva stupila na snagu danom zaključivanja.

Bonus video: