Podgorica dobija četvrtu sanitarnu kadu

Vrijednost procijenjenih radova je oko 1,6 miliona eura, a predviđeno je da radovi traju 180 dana

6022 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Gradsko preduzeće Deponija d.o.o. Podgorica raspisalo je javni poziv za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na izgradnji četvrte sanitarne kade na lokaciji deponije Livade u Podgorici. Kazali su da će, ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, Podgorica do kraja godine dobiti novu sanitarnu kadu. Vrijednost procijenjenih radova je oko 1,6 miliona eura, a predviđeno je da radovi traju 180 dana.

"Kapacitet četvrte kade će biti 480.000 m3, odnosno 340.000 tona, tako da će, ako uzmemo u obzir dinamiku i količine otpada koje sada imamo na godišnjem nivou, životni vijek ove sanitarne kade biti između 4 i 4.5 godina", navodi se u saopštenju.

Tenderskom dokumentacijom su predviđeni građevinski, elektro i mašinski radovi na lokaciji čije su dimenzije 100x200 metara do dubine od pet metara. "Saglasno Zakonu o upravljanju otpadom kao i Pravilniku o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarno-tehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranja deponija odradiće se odgovarajuće izolacione nepropusne barijere i drenažni sistemi za tzv. ocjedne vode", dodaju iz Deponije.

Kazali su da propisana tehnologija izrade četvrte sanitarne kade omogućava apsolutnu nepropusnost sadržaja kade u okolno zemljište, te da je predviđeno i permanentno prekrivanje deponovanog i nabijenog otpada čime će se eliminisati emitovanje neprijatnih mirisa i gasova u okolnu životnu sredinu.

"Saglasno pozitivnim zakonskim propisima svaka sanitarna kada, pa i ova koja će se uskoro izgraditi, imaće sistem za sakupljanje deponijskog gasa u kojem se većinom nalazi metan u količini od 40-60% koji će se spaljivati u baklji za sagorijevanje, čime se doprinosi smanjivanju količina gasova i efekata staklene bašte", dodaje se u saopštenju.

Iz Deponije podsjećaju da su sanitarne kade 1 i 2 popunjene i zatvorene, dok je trenutno aktivna sanitarna kada 3, a njen trenutni status omogućava deponovanje otpada još godinu i po dana.

Bonus video: