Seoski turizam sve traženiji

EU će pomoći seoska domaćinstva u Plužinama i Foči da osnaže svoja domaćinstva

5170 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka u Plužinama, Foto: Opština
Sa sastanka u Plužinama, Foto: Opština

Pandemija izazvana virusom korona promijenila je način razmišljanja ljudi, kada su u pitanju putovanja, tako da sada oni koji planiraju odmore žele da ih provedu dalje od velikih gradova i gužvi. Upravo to je prednost opština Plužine i Foča - mir i izolovanost koju mnogi posjetioci iz Zapadne Evrope priželjkuju.

To je na sastanku u Plužinama, pod nazivom “Povezivanje seoskih domaćinstava sa pružaocima usluga u oblasti turizma”, kazao izvršni direktor i vlasnik agencije “Meanderbug” iz Podgorice Brit Bun. Sastanku, koji je organizovan uz podršku Evropske unije, prisustvovali su predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, opština Plužine i Foča, Parka prirode “Piva”, seoskih domaćinstava iz Plužina i agencije “Meanderbug”.

Bun, koji je prije osam godina iz Amerike došao u Crnu Goru i 2016. osnovao tu agenciju koja promoviše ruralni turizam u Crnoj Gori, istakao je da Opština Plužine dobro koristi potencijal za rafting, ali da je potrebno razviti i druge aktivnosti poput planinarenja, planinskog biciklizma i ribolova, kako bi turisti imali odmore ispunjene raznim aktivnostima i tako produžili boravak. Njegova agencija sarađuje sa oko 75 seoskih gazdinstava.

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Anka Kujović, upoznala je prisutne o koracima koje je neophodno sprovesti kako bi vlasnici seoskih domaćinstava mogla da ih registruju i time steknu mogućnost da se bave turističkom djelatnošću. Istakla je da registracija, osim što je to zakonska obaveza, donosi i niz benefita za seoska domaćinstva poput mogućnosti konkurisanja za bespovratna sredstva koja dodjeljuju resorna ministarstva i druge relevatne institucije.

Sastanci su održani u sklopu projekta “Turizam, adrenalin, rafting, avantura” (T.A.R.A.) koji sprovode opštine Plužine i Foča, u saradnji sa Turističkom organizacijom Foča i Parkom prirode “Piva”, a u cilju razvoja i promocije prekograničnog područja kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam.

Bonus video: