Botunjani neće dati više da se vadi pijesak na lokaciji Mišurica

Iz Odbora za zaštitu Botuna tvrde da je firma "Čelebić" iz Morače izvadila 60.000 kubika materijala, a prijavila 13.688
152 pregleda 1 komentar(a)
Mišurica, Foto: Privatna arhiva
Mišurica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.12.2017. 16:04h

Iz Odbora za zaštitu životne sredine Botuna su najavili da iduće godine neće dozvoliti nikakve radove „Čelebiću” ili nekom drugom na vađenju pijeska na lokaciji Mišurica i da će u tome istrajati.

Iz Odbora su to najavili, jer su dobili zvanične podatke da je sa lokaliteta Mišurica „Čelebić” izvadio 13.688 metara kubnih materijala, u što ne vjeruju i tvrde da je to fingiran izvještaj i da se radi o mnogo većim količinama.

“Samo na osnovu rješenja o izvođenju radova na toj lokaciji u dužini od 300 metara, širini pedeset, a s obzirom da su kopali na dubini od četiri metra, dolazi se do cifre od 60.000 kubika materijala. A u fingiranom izvještaju navodi se da je to 13.688”, istakli su iz Odbora.

Naveli su da je po toj računici preduzeće “Čelebić” platilo naknadu za izvađeni materijal iz vodotoka od 41.748 eura.

“Odnosno cijena za kubik je 3,05 eura, a da su prikazane stvarne količine materijala, to bi bilo mnogo više novca. Ali, to su dilovi, novac nam nije bitan, već da sačuvamo našu životnu sredinu. Upravo zbog ovakvih stvari nećemo dozvoliti da se naša životna sredina nastavlja da devastira”, istakli su iz Odbora.

Naveli su da će zbog toga formirati i svoju nevladinu organizaciju, kako bi mogli da imaju veći uticaj i “upliv” u institucije.

Mještani Botuna su zbog radova na Mišurici, nekoliko puta prozvali Glavni grad i „Čelebić” da su u “dilu i da je saglasnost Uprave za vodu za čišćenje te lokacije, paravan za eksploataciju šljunka.

Iz Glavnog grada su "Vijestima” saopštili da je Uprava za vode dala saglasnost za čišćenje te lokacije od petog do 20. oktobra, a da je naknadno data dozvola da do 31. oktobra “Čelebić” ukloni i konglomerate. Mještani tvrde da su konglomerati - viševjekovne stijene i da uklanjanje pod izgovorom regulacije korita rijeke, u stvari će poremetiti prirodni tok Morače.

Bonus video: