Kolašinski lisnati sir korak bliže do brenda

Ministarstvo poljoprivrede dalo zeleno svjetlo za okvirni dokument koji predstavlja podlogu za brendiranje lisnatog sira
425 pregleda 3 komentar(a)
kolašinski lisnati sir, Foto: Dragana Šćepanović
kolašinski lisnati sir, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.12.2017. 15:31h

Napravljeno je nekoliko važnih koraka ka završetku projekta brendiranja kolašinskog lisnatog sira.

To tvrde osnivači Klasterske inicijative Milovan Vlahović i Balša Cvetković osnivači te organizacije i pojašnjavaju da im je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede rečeno da je dobar pripremljeni okvirni dokument, koji je podloga za brendirnje sira.

Navode da se u dokumentu nalaze podaci o istorijatu lisnatog sira, koji je radila Draginja Kujović, kustos Zavičajog muzeja.

"Podatke o flori dobili smo od Danijela Vinceka. Taj dio je bitan jer moramo navesti u specifikaciji koje to vrste biljaka domaće životinje koriste u ishrani. I specifikaciju pravljenja lisnatog sira smo dobili od Ivana Ivanovića, koji branio magistarski rad na ovu temu. Sljedeći korak je da zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima tačno ustanovimo kompletan proces proizvodnje sira i interne kontrole proizvođača”.

Navode da u ta dva procesa ne smije da bude odstupanja, jer svi proizvođači treba da rade kao jedan.

Potom očekuju da im Ministarstvo da precizna upustva, kako bi što bolje pripremljeni izašli pred komisiju za brendiranje.

"Važno je napomenuti da dokument koji mora biti urađen u skladu sa pravilima o brendiranju i zaštiti porijekla košta oko 3.000 eura. Radiće ga stručna lica i u najavi imamo podršku Opštine Kolašin za određeni dio sredstava. Postoji i interesovanje određenih pojedinaca da se uključe u ovaj proces, kako bismo nakon brendiranja i zaštite geografskog porijekla, sve podigli na veći nivo i doprinijeli daljem razvoju ovog posla”.

Iz Klasterske inicijative navode da je bitno da se što više ljudi uključi u proces. Projekat brendiranja lisnatog sila obuhvata kolašinska i mojkovačka Podbišće i Štitaricu.

Ukoliko uspiju u namjeri, Vlahović i Cvetković kažu da će to značiti "da će svako ko bude proizvodio lisnati sir na teritoriji Crne Gore morati da otkupi licencu od kolašinskog udruženja i da se pridržava strogih pravila".

Bonus video: