"Ako se zdravstveni radnici vakcinišu, Crna Gora može biti sigurna da će prebroditi pandemiju"

Države članice EU će same odlučiti da li će građani Crne Gore moći da putuju u te zemlje sa potvrdom o imunizaciji Sputnjik V ili Sinofarm vakcinom, kazao je evropski komesar

33527 pregleda 191 reakcija 22 komentar(a)
Varhelji, Foto: Luka Zeković
Varhelji, Foto: Luka Zeković

Evropskoj uniji je stalo do Crne Gore, Zapadnog Balkana i građana, a Crna Gora će dobiti više od 42.000 doza Fajzer vakcina kao najpouzdanijeg partnera EU u borbi protiv Kovida-19, poručio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji, koji danas boravi u posjeti Podgorici.

"Godinu kasnije možemo da kažemo da ne samo da smo isporučivali maske, opremu, a sada prevazilazimo i najveći izazov. Vakcine su izazov ne samo u Evropi, već i svuda uvjeren sam, i znam koliko ljudi čeka da se ovo desi."

Varhelji je zahvalio austrijskoj vladi koja je "bila uz nas u ovom teškom izazovu".

"Zajedno sa Kovaks isporučujemo oko milion doza Zapadnom Balkanu, a ovo je samo početak. Ovo je veoma radostan dan i nadam se da možemo obezbijediti vakcinaciju zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa. Ako se zdravstveni radnici potpuno vakcinišu, Crna Gora može mnogo bolje da se bori protiv pandemije i može da bude sigurna da će je prebroditi", poručio je Varhelji.

Varhelji je, odgovarajući na pitanja Vijesti, kazao da je Evropska komisija ddala preporuku zemljama članicama da prihvate potvrde o vakcinaciji svim vakcinama koje je registrovala Evropska agencija za ljekove, ali i da su takođe otvoreni ka ideji da prihvate sve vakcine registrovane kod Svjetske zdravstvene organizacije.

Naglasio je da će države članice, s obzirom na njihovu nadležnost, same odlučiti da li će građani Crne Gore moći da putuju u te zemlje sa potvrdom o imunizaciji Sputnjik V ili Sinofarm vakcinom.

Bonus video: