"razmotriti odluku o ukidanju"

PPUCG: Subvencije za privatne vrtiće obezbijediti i za naredna tri mjeseca

Iz tog Udruženja Privatnih predškolskih ustanova Crne Gore kazali su da su privatne predškolske ustanove za vrijeme pandemije najranjivija i najviše zatvarana djelatnost

1829 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje Privatnih predškolskih ustanova Crne Gore (PPUCG) apelovalo je da se hitno razmotri odluka o ukidanju subvencija za privatne vrtiće i da one budu obezbijeđene i za naredna tri mjeseca.

Iz tog udruženja kazali su da su privatne predškolske ustanove za vrijeme pandemije najranjivija i najviše zatvarana djelatnost.

„Paketima mjera subvencije zaposlenih uspijevali smo da sačuvamo svoje zaposlene, dok su se troškovi poslodavaca po pitanju kirija, kredita i tekućih troškova gomilali“, naveli su iz Udruženja.

Prema njihovim riječima, novim zatvaranjem prispjele obaveze su se samo povećale.

„Šokirani smo saznanjem da je, uprkos zatvaranju i totalnoj obustavi rada u trajanju od pet sedmica do dva mjeseca, u zavisnosti od grada, ukinuta subvencija poslodavcima zbog, kako je rečeno, pada ne manjeg od 50 odsto“, naveli su iz Udruženja.

Oni su kazali da su njihovi prihodi svakako niski, i da su, zbog mjera koje je naložila Vlada, još manji.

„Molimo da hitno razmotrite odluku o ukidanju subvencija, i da obezbijedite subvencije naredna tri mjeseca kako bi se sistem privatnih predškolskih ustanova sačuvao“, naveli su iz Udruženja.

Oni su kazali da im je uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na rad.

"A ova odluka, koja direktno utiče na samo postojanje cijelog vaspitno-obrazovnog sistema, je zabrinjavajuća", dodaje se u saopštenju.