Vukčević prekršio zakon, koronu imao ranije, i Veselin Grbović nije prijavio sve prihode i stan u Podgorici

Agencija je utvrdila da Grbović nije prijavio sve svoje ali i prihode svoje supruge Lidije Grbović, ali ni uvećanje imovine u vidu stana od 91 metra kvadratnog u glavnom gradu.

20444 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je bivši predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

To je uradila nakon pisanja “Vijesti”, koje su u prvoj polovini januara objavile da nije u zakonskom roku od 30 dana po odlasku sa mjesta predsjednika dostavio imovinski karton.

Agencija je, takođe, utvrdila da nije prijavio sve svoje ali i prihode svoje supruge Lidije Grbović, ali ni uvećanje imovine u vidu stana od 91 metra kvadratnog u glavnom gradu.

On je po napuštanju mjesta predsjednika predložen za člana Odbora direktora CEDIS-a.

Grbović je kazao da je “obaviješten da ga je Vlada predložila u OD CEDIS-a, da je bio na jednoj sjednici i tom prilikom skrenuo pažnju da ne želi da ostvaruje prihode po osnovnu članstva u navedenom radnom tijelu”. “Međutim, službe EPCG su vjerovatno po nekom šablonu uplatili sredstva za učešće u Odboru, o čemu nije imao informaciju”, navodi se u obrazloženju.

Kada su u pitanju sredstva od Ministarstva ekologije, kazao je da je bio član komisije za izradu Prostornog plana, ali da nije bio upoznat da za učešće u radu dodjeljuju bilo kakva novčana sredstva. Kada su pitanju sredstva od Zajednice opština, iako je predsjednik Upravnog odbora kazao da mu nikada nisu uplaćivali bilo kakva sredstva, tako da ne zna zašto mu je uplaćeno 50 eura.

Za prihode svoje supruge, kazao je da je njegova služba dobila informacije od njenog poslodavca i da je “na taj način vjerovatno došlo do razlike u prijavljenim podacima”.

Kada je u pitanju stan, on je kazao da je 1989, na osnovu ugovora sa braćom Karić, sklopio aranžman da mu oni, obavljajući poslove za njih tri godine u opštini Peć, a zatim sedam u Moskvi, izvrše nadoknadu u vidu kupovine stana u Podgorici.

Stambena jedinica je zavedena u katastar u maju prošle godine, ali još nije privedena namjeni. On je stan prodao prije nepuna dva mjeseca.

Agencija je utvrdila i da je bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević prekršio zakon, jer takođe nije u zakonskom roku od 30 dana po odlasku sa tog mjesta Agenciji dostavio imovinski karton.

Vukčević je Agenciju krajem januara obavijestio da nije bio u mogućnosti da u predviđenom roku preda karton, navodeći kao razlog posljedice preležanog koronavirusa. Istakao je i da samim njegovim obraćanjem Agenciji da nije bio u mogućnosti da ispoštuje rok govori da mu nije bila namjera da bilo što izbjegne, kao i da je tražio razumijevanje.

Agencija konstatuje da je on dostavio i dokumentaciju o preležanom koronavirusu.

“Ali je utvrdila da isti ne mogu uticati na donošenje drugačije odluke, imajući u vidu činjenjicu da je imenovani prebolovao COVID-19 infekciju mjesec dana prije sačinjavanja navedenog izvještaja, odnosno prije 30. novembra, dok je rok za dostavljanje izvještaja o prihodima i imovini bio u roku od 30 dana od dana 29. decembra”, navodi se u obrazloženju.

Agencija je utvrdila i da bivši član Odbora direktora IRF Irfan Husović nije u zakonskom roku od 30 dana od prestanka funkcije dostavio karton. On se nije izjašnjavao na navode Agencije.

Agencija je utvrdila i da tadašnji direktor Aerodroma Danilo Orlandić nije dostavio imovinski karton za 2017. Ovo je još jedan od starih postupaka, koji je pokrenut sredinom 2018. godine, u vrijeme kada je na čelu Agencije bio Sreten Radonjić ali je završen poslije gotovo tri godine.

Orlandić se nije izjšanjavao na navode Agencije.

Utvrđeno je i da bivši pomoćnik ministra saobraćaja Dalibor Milošević nije dostavio redovan godišnji imovinski karrton za 2019. godinu.

Milošević je kazao da zbog obaveza kao član operativnog tima na početku pandemije koronavirusa nije bio u mogućnosti da lično pošalje karton.

“Več je to uradila njegova koleginica iz ministarstva, koja je nakon skeniranja i slanja na mail adresu Agencije izbrisala mail kako ne bi njegove lične podatke čuvala na svom mail nalogu”, navodi se u obrazloženju.

Za sve ove propuste, zakonom je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: