Tužilaštvo ne vidi hiljade tona dokaza

Tivatska vlast, uprkos iznevjerenim obećanjima Regionalnog vodovoda, ne odustaje od namjere da riješi problem nekadašnjeg poljoprivrednog dobra, a sada najvećeg ekološkog problema u Opštini

21264 pregleda 25 reakcija 4 komentar(a)
Divlja deponija na bivšem poljoprivrednom dobru, Foto: Siniša Luković
Divlja deponija na bivšem poljoprivrednom dobru, Foto: Siniša Luković

Prostor nekadašnjeg poljoprivrednog dobra “Montepranzo“ najveći je ekološki problem Tivta, budući da se ta lokacija duže koristi kao deponija raznog materijala.

To je rečeno “Vijestima“ u Opštini, a iz administracije gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod pobjeđuje) najavili su da će već narednih dana početi fazno uklanjanje dijela otpada sa te lokacije.

Građanska lista Narod pobjeđuje u predizbornoj kampanji je rješavanje pitanja bivšeg poljoprivrednog dobra isticala kao jedan od svojih prioriteta.

Oni su obećali da će nova lokalna vlast insistirati na promjeni važeće planske dokumentacije koja ogromni zemljišni kompleks pored piste tivatskog aerodroma definiše kao prostor za turizam i izgradnju golf terena, te na vraćanju poljoprivredne namjene tom zemljištu, njegovoj restituciji pravim vlasnicima-mještanima Tivta, a da se onda na zdravim osnovama i uz učešće zainteresovanih investitora, tu ponovo pokrene organizovana poljoprivredna proizvodnja u kojoj je nekadašnja poljoprivredna firma “Boka“ svojevremeno bila vrlo uspješna i poznata u zemlji, regionu, ali i u inostranstvu.

Do sada se, međutim, u tom pravcu malo šta učinilo, a realizaciju obećanja nove tivatske uprave dodatno je otežala činjenica da je bivša lokalna DPS-SD-HGI vlast u mjesecima prije izbora dozvolila preduzeću Regionalni vodovod “Crnogorsko primorje“ iz Budve da na nekadašnjim povrtnjacima, voćnjacima i vinogradima poljoprivrednog dobra deponuje preko 14 hiljada kubika iskopa i šuta od izgradnje nedostajućeg kraka regionalnog vodovoda za Herceg Novi kroz teritoriju opštine Tivat.

Iz Opštine su “Vijestima“ rekli da je trenutno na prostoru nekadašnjeg poljoprivrednog dobra “evidentirana velika deponija zelenog otpada i deponija koja je posljedica radova na izgradnji kraka regionalnog vodovoda za opštinu Herceg Novi“.

“Opština je imala obećanja investitora ovih radova - JP Regionalni vodovod da će lokacija biti sanirana, međutim sve je ostalo na obećanjima koja nisu ispunjena. Predsjednik Opštine je tražio pismeno izjašnjavanje DOO Komunalno-Tivat povodom okolnosti da je na prostor bivšeg poljoprivrednog dobra istovareno preko 10.000 tona građevinskog šuta i zemlje od strane izvođača radova, firme “Indel inžering“ iz Nikšića. Iz Komunalnog su odgovorili da je čitav posao obavljen na osnovu pismenog odobrenja bivšeg menadžera opštine Tivat (Marka Petričevića iz DPS-a - prim. aut.) i istakli da je materijal deponovan na parcelu koja nije predmet zakupa Komunalnog preduzeća“, kazali su iz kabinetu gradonačelnika Komnenovića.

Objašnjavaju da je prema njihovim nalazima JP Regionalni vodovod, na čijem je čelu Goran Jevrić, koordinator DPS-a za Tivat, dopisom pred početak radova na izgradnji nedostajućeg dijela vodovoda za Herceg Novi, pozvao na razgovore tadašnje opštinsko DPS-SD-HGI rukovodstvo i obavio ih sa njima i predstavnicima Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

“Kako su istakli u dopisu, Opština Tivat je tada tražila navodno ‘saniranje deponije’ deponovanjem građevinskog šuta iz iskopa, koje je vršio ‘Indel inženjering’, zbog ptica koje ugrožavaju avione što saobraćaju ka Tivtu. Sadašnje stanje je da imamo veliko nelegalno odlagalište otpada koje se nalazi u neposrednoj blizini tivatskog Aerodroma, koje stvara ružnu sliku, prije svega za turiste koji u Tivat stižu avionom i koje je devastiralo poljoprivredno zemljište u privatnom vlasništvu i koje podliježe restituciji. S obzirom na to da smo sagledali stanje i posjedujemo izjašnjavanja Komunalnog preduzeća i Regionalnog vodovoda, preduzećemo pravne radnje u cilju uklanjanja ove nelegalne deponije“, naveli su iz kabineta Komnenovića.

Na prostoru gdje je uz amin prethodnog DPS rukovodstva Tivta Regionalni vodovod napravio najveću divlju deponiju građevinskog otpada u Tivtu, uopšte nije postojalo nikakvo nelegalno odlagalište smeća i tu se nisu okupljale ptice koje bi bile prijetnja za sigurnost saobraćaja na obližnjem aerodromu, već je ta problematična lokacija značajno dalje prema istoku i nalazi se uz administrativnu granicu opštine Tivat i Kotor ili čak preko nje. Iako su nelegalnim deponovanjem hiljada tona građevinskog otpada na prostoru nekadašnjeg poljoprivrednog dobra od strane Regionalnog vodovoda i bivšeg rukovodstva Opštine počinjena brojna krivična djela, ni Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, ni Specijalno državno tušilaštvo u Podgorici, do danas nisu pokazali interes da se na adekvatan način pozabave ovim ekološko-političkim kriminalnim skandalom.

Aktuelno rukovodstvo Tivta, međutim, nadu polaže u promjene koje bi trebalo da donesu novu tužilački zakoni čije se skoro usvajanje najavljuje.

Najavili su i da će deponija zelenog i drugog otpada koja se takođe nalazi na prostoru bivšeg tivatskog poljoprivrednog dobra, a koju je napravilo Komunalno preduzeće, ono samo ubrzo ukloniti.

Taj deponovani materijal će biti odvožen kamionima na odgovarajuću deponiju kod Cetinja.

"Put do pravde je dugačak, ali dostižan. Sačekaćemo reformu pravosudnog sistema u Crnoj Gori jer je to objektivna prepreka za evidentiranje i sankcionisanje odgovornih. Tražićemo i neophodnu pomoć u rješavanju ovog problema od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Cilj nam je da se u novoj prostorno-planskoj dokumentaciji ovom prostoru vrati prvobitna namjena poljoprivrednog zemljišta, što zahtijeva uklanjanje deponovanog materijala, a što predstavlja veliku bruku i za tivatsko DOO Komunalno, ali i za opštinu Tivat“, istakli su iz Opštine

Bonus video: