Zbog izgradnje bulevara Zmaj Jovina, mještanima uskraćeno pravo skretanja u ulicu

Ulica Mirka Banjevića nalazi se iza Osnovne škole "Pavle Rovinski" i školska ograda nalazi se ispred porodičnih kuća. Mještani navode da trotoar ispred njihovih porodičnih kuća sada nije širi od pola metra, a da je sa druge strane ulice uz školsku ogradu ostavljen trotoar širine tri do četiri metra

5965 pregleda 31 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mještani Ulice Mirka Banjevića u podgoričkom naselju Stari aerodrom za subotu ujutro najavili su protestno okupljanje, kako bi, kako navode, nadležnima ukazali na problem nastao usljed izgradnje bulevara Zmaj Jovina.

U dopisu medijima, oni navode da je ulica sužena i pomjerena do njihovih objekata, na način da je njima ostavljeno svega pola metra trotoara, te da im je uskraćeno pravo skretanja u njihovu ulicu.

"Nije nam ostavljen čak ni pješački prelaz", navode.

Ulica Mirka Banjevića nalazi se iza Osnovne škole "Pavle Rovinski" i školska ograda nalazi se ispred porodičnih kuća. Mještani navode da trotoar ispred njihovih porodičnih kuća sada nije širi od pola metra, a da je sa druge strane ulice uz školsku ogradu ostavljen trotoar širine tri do četiri metra.

ulica Mirka Banjevića
foto: Privatna arhiva

"Što jednostavno nema logike, jer ni po jednom standardu trotoar ne može biti pola metra. To bi značilo da mi čim izađemo iz naših kapija da smo direktno na ulicu, tražimo samo da ili trotoari budu jednaki sa obje strane ili da prema školskoj ogradi bude pola, a sa naše strane tri-četiri metara. Trotoar koji je zamišljen preko puta naših kuća, dakle uz ogradu škole, nema nikakvog smisla i ovaj trotoar je nelogično i neopravdano širok, jer je naša ulica ‚slijepa’. Ovo sadašnje stanje je takođe hazard za nas jer smo itekako ugroženi, što kao pješaci, što kao vozači, jer čim izađemo iz naše kuće mi smo na ulici, a kad želimo da se isparkiramo iz naših garaža/dvorišta moramo makar dva metra izaći na ulicu kako bi se uključili - gdje se stvara potencijalni uzrok za saobraćajni udes", navodi u dopisu mještanin Soko Divanović.

Radovima, kako tvrde mještani, njima nije omogućen prilaz ulici kao ranije.

"Nije nam ostavljeno skretanje iz pravca ‚Volija’ u našu ulicu, već moramo da se polukružno okrećemo na sred bulevara i u najboljem slučaju da prekidamo i četiri saobraćajne trake kako bi se okrenuli da priđemo našoj ulici, što predstavlja siguronosni rizik. S obzirom na to da ovo nije magistralni put, vjerujem da je više nego izvodljivo da se ovo uradi iz više razloga: još je vrijeme radova i ovo se veoma lako može uraditi bez dodatnih troškova, ne tražimo iz naše ulice uključenje lijevo na bulevar već da samo možemo ući u našu ulicu sa bulevara iz pravca ‚Volija’, ovime bi se riješile dodatne gužve u saobraćaju, jer u sadašnjem slučaju mi moramo presjecati bulevare ili ići kroz naselje ili okolnim bulevarima da bi došli do svojih kuća. Mi smo slijepa ulica, i samo ovaj prilaz imamo, i u ovom slučaju smo ostali odsječeni od svih", pojasnio je Divanović.

ulica Mirka Banjevića
foto: Privatna arhiva

Dodaje i da im nije ostavljen ni pješački prelaz i da bi prešli ulicu, moraju da idu i nekoliko stotina metara uz bulevar. To smatra problematičnim i za druge koji žive u tom naselju, među kojima i roditelji i djeca obližnje škole. Divanović podsjeća i da je u nastavku vrtić, koji je otvoren prije dvije godine, te da je u istom redu i dom zdravlja.

"Svi koriste ovu ulicu, kako djeca, tako i stariji, da bi došli do ovih institucija i prelaze ulicu baš na ovom mjestu", kazao je on.

Mještani tvrde da su zbog radova ugroženi i da traže "da se ispoštuju standardi".

ulica Mirka Banjevića
foto: Privatna arhiva

"Ove izmjene, sem administrativnih, koje su u našem slučaju primarne kod institucija u odnosu na našu bezbjednost, potrebe i funkciju koju treba da pruže, ne zahtijevaju nikakav dodatan napor ni neke dodatne troškove", poručili su mještani.

Tvrde i da su se već obraćali institucijama - Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Glavnom gradu, Sekretarijatu za urbanizam, Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice...

"Ali uvijek dobijamo isti odgovor - radi se po DUP-u i da nam ne mogu pomoći", dodaju u dopisu medijima.

Okupljanje je najavljeno za subotu, od 7.00 sati, u Ulici Mirka Banjevića.

Bonus video: